Analiști de la Comrat, despre beneficiile Unirii: Jandarmul român e un copil în comparație cu NKVD-istul sovietic

  • 03 Aprilie 2018 10:21
Analiști de la Comrat, despre beneficiile Unirii: Jandarmul român e un copil în comparație cu NKVD-istul sovietic

Lupta cu pericolul unirii este un prefabricat propagandistic comod care nu solicită cine știe ce abordare creativă și este foarte solicitat de alegătorul găgăuz, consideră analistul politic de la Comrat, Veaceslav Crăciun.

Într-un material de opinie, publicat pe IPN, Veaceslav Crăciun susține că că opinia publică din Găgăuzia, privitor la actualele evenimente și acțiuni ale unioniștilor contemporani este, într-adevăr, monocoloră. Expertul îl citează pr Mihail Sirkeli, directorul Asociației obștești „Piligrim-demo”, care afirmă că acum 100 de ani locuitorii Basarabiei și, în special, găgăuzii au scăpat de multe belele datorită incorporării în componența României.

Sirkeli a ieșit cu o adresare deschisă și a încercat să răspundă la întrebarea ce ar fi fost dacă pe 27 martie 1918 Sfatul Țării ar fi votat împotriva unirii Basarabiei cu România. În viziunea lui, tânăra Republică Democratică Moldovenească n-ar fi reușit să-și păstreze independența și ar fi repetat destinul republicilor transcaucaziene, care s-au pomenit în componența Rusiei bolșevice, cu toate consecințele de rigoare sub formă de război civil, teroare roșie, foametea organizată din anii 1921 – 1922 și 1932 – 1933, represiunile staliniste din anii 1937 – 1938.

„Unirea cu România i-a permis Basarabiei să evite aceste „miracole”, prin care au trecut oamenii care au trăit în Rusia bolșevică în perioada interbelică”, e convins Sirkeli. Cât privește posibilele obiecții cu exemple negative din realitățile vieții din România, el răspunde: „jandarmul român e un copil în comparație cu nkvd-istul sovietic, iar metodele lui sunt un joc pueril comparativ cu foametea organizată și deportările”. 

Potrivit lui Veaceslav Crăciun, argumentele în cauză deocamdată n-au priză la găgăuzi și nu fac față retoricii antiunioniste. Un singur exemplu: recenta inițiativă a unui grup de deputați ai APG de a institui Ziua memoriei jertfelor foametei din anii 1946 -1947 nu a întrunit o majoritate de voturi din teama că acest pas ar putea fi interpretat ca un semnal antisovietic.

„Lupta cu pericolul unirii este un prefabricat propagandistic comod care nu solicită cine știe ce abordare creativă și este foarte solicitat de alegătorul găgăuz, consideră analistul politic de la Comrat, Veaceslav Crăciun. El are nevoie doar de un înveliș verbal atractiv, o condimentare cu patos patriotic și de o servire alegătorului găgăuz cu ocazia alegerilor, pe tacâmul blazonat de partid”, a subliniat expertul. 

Astfel, analistul concluzionează că, deocamdată, însă trendul antiunionist rămâne să domine în Găgăuzia. „Acum nu e timp de discuții. Și nu se știe când va apare: atmosfera preelectorală din regiune, practic, nu are sfârșit”, a conchis Veaceslav Crăciun. 

Menționăm că autoritățile de la Comrat au declarat anul 2018 „an al ocupației”, în comntextul în care Republica Moldova marchează 100 de ani de la Unirea cu România. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău