Analiști de la Chișinău: Eficiența demersului realizat de autoritățile americane va depinde de justiția din Rep. Moldova
-
27 Octombrie 2022 13:46
Eficiența demersului realizat de autoritățile americane va depinde de justiția din Rep. Moldova, afirmă analiștii de la Chișinău, impunerea unor sancțiuni împotriva oligarhilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, a unor entități și persoane din anturajul lor, acuzate că au subminat statul de drept în Rep. Moldova în interesul Kremlinului. În același timp, potrivit experților, Statele Unite încearcă să transmită cetățenilor Rep. Moldova că nu vor permite Moscovei implicarea în treburile interne ale Chișinăului și să destabilizeze situația de aici, transmite Radio Chișinău.
Constatările autorităților americane și sancționarea celor doi oligarhi, Ilan Șor și Vlad Plahotniuc, deși le îngreunează viețile, nu reprezintă un verdict, ci temă de acasă pentru justiția din Rep. Moldova, spune, pentru Radio Chișinău, analistul politic Nicolae Negru. În acest sens, deciziile Guvernului Statelor Unite reprezintă o atenționare și pentru cetățenii simpli care ar trebui să privească și cu mai mult scepticism și cu atitudine critică acțiunile și mesajele unor partide politice care de fapt servesc intereselor Federației Ruse.
”Acum justiția noastră ar trebui să țină cont de ceea ce au descoperit SUA și să tragă la răspundere persoanele respective. Și cetățenii Rep. Moldova, cei care se lasă seduși de anumite lozinci ale unor ale unor forțe politice trebuie să își dea seamă să nu fie manipulați, dezinformați, atrași în acțiuni împotriva intereselor Rep. Moldova, în folosul Rusiei care vrea să ne mențină în sfera ei de influență”, a spus Nicolae Negru.
Raportul autorităților americane reprezintă o confirmare a ceea ce s-a scris în presa din Rep. Moldova și anume că Rusia s-a implicat în alegerile parlamentare și prezidențiale, iar acum încearcă să destabilizeze situația în țară, mai spune Nicolae Negru.
Cât privește consecințele sancțiunilor asupra lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, libertatea economică a celor doi este afectată ca urmare a blocării activelor lor, dar și decizia de sancționare a tuturor persoanelor și instituțiilor din țările democratice care vor decide să colaboreze cu ei.
Decizia autorităților americane reprezintă o mână de ajutor oferită justiției moldovenești care, fie nu a vrut, fie nu a putut să ia atitudine până acum, afirmă și analistul Ion Tăbârță.
”În spatele protestelor de destabilizare stă Ilna Șor, și mai nou Vladimir Plahotniuc. Asta înseamnă că Plahotniuc nicăieri nu a dispărut din deciziile, sau ca persoană influentă la ceea ce se întâmplă în Rep. Moldova. Cei doi cetățeni acționează în cârdășie, sau la indicația Federației Ruse pentru a destabiliza situația social politică din Rep. Moldova. Acționează contra și pentru a slăbi statul Rep. Moldova” spune Ion Tăbârță.
Mesajul Statelor Unite către justiția moldovenească, sabotată de mulți judecători și ajunsă la situația în care nu se poate curăța din interior, este unul puternic și anume că trebuie să se reformeze și să se schimbe, mai consideră Ion Tăbârță.
Amintim că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fugit din țară după ce democrații au cedat puterea, în iunie 2019. El este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, condamnat, în primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, ar fi principalii beneficiari ai furtului miliardului.