ANALIȘTI | Cedările Tiraspolului în privința localității Varnița este o tactică mai veche, ca mai apoi să ceară anumite cedări Chișinăului
-
14 Mai 2019 13:40
Așa numitele cedări făcute de Tiraspol în privința localității Varnița nu reprezintă decât o tactică mai veche a Tiraspolului prin care va încerca să impună anumite cedări din partea Chișinăului, consideră analiștii politici. Ei susțin că autoritățile de la Chișinău ar trebui să negocieze direct cu Moscova și critică prestanța reprezentantului președinției slovace a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, FrancoFrattini, care a întreprins zilele trecute o vizită în Republica Moldova, realatează Radio Chișinău.
Regimul secesionist de la Tiraspol a anunțat că va anula pretinsele decrete de la începutul acestui an, ce vizau localitatea Varnița, Anenii Noi. Atunci, Tiraspolul a decis să declare nule actele eliberate de autoritatea publică locală din Varnița, obligând locuitorii să le perfecteze la reprezentanțele transnistrene.
Decizia de luni a fost salutată de Guvernul de la Chișinău și de Misiunea OSCE. Analistul politic Anatol Țăranu atenționează, însă, că această ar putea fi parte a unui scenariu elaborat de Tiraspol, ca mai apoi să ceară anumite cedări din partea Chișinăului.
„Eu cred că este o tactică mai veche a Tiraspolului când vădit încalcă regulile jocului ca mai apoi să se întoarcă în cadrul legal și să afirme că a fost o cedare din partea sa. În așa fel pregătesc terenul pentru cedări principiale din partea Chișinăului.”
În același context, expertul în domeniul securității, Rosian Vasiloi, consideră că Guvernul de la Chișinău ar trebui să înceteze să mai negocieze cu Tiraspolul și să discute direct cu Moscova, cea care sprijină, de facto, regimul separatist din stânga Nistrului.
„Cei care negociază cu liderii separatiști de la Tiraspol, fac o mare greșeală, pentru că nu trebuie negociat cu ei, dar cu Federația Rusia. Moscova este cea care controlează situația de pe teritoriul ocupat al Republicii Moldova și care ghidează toate măsurile la Tiraspol.”
În același timp, ambii experți au criticat prestația Reprezentantului Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini în timpul vizitei de zilele trecute la Chișinău și Tiraspol. În opinia experților, oficialul s-a comportat mai degrabă ca un avocat al regimului separatist, întărind astfel suspiciunile că ar reprezenta, de facto, interesele Moscovei în problema transnistreană.
Amintim că experții, dar și Partidul Democrat aflat la guvernare, au criticat și la începutul anului trecut unele declarații ale lui FrancoFrattini, care au fost calificate la Chișinău drept o susținere pentru staționarea trupelor militare ruse și a muniției în stânga Nistrului.