Analist politic, despre mecanismul de aplicare a sancțiunilor internaționale: Este esențial pentru a lupta cu fenomene precum furtul miliardului, sau spălătoria rusească, care slăbesc statul

  • 19 Octombrie 2023 13:48
Analist politic, despre mecanismul de aplicare a sancțiunilor internaționale: Este esențial pentru a lupta cu fenomene precum furtul miliardului, sau spălătoria rusească, care slăbesc statul

Guvernul a avizat miercuri, 18 octombrie, un proiect de lege care prevede modul în care Moldova adoptă măsuri restrictive internaționale din proprie inițiativă, precum și modul de aliniere la măsurile restrictive instituite de Uniunea Europeană și alte state și organizații internaționale. Acest mecanism este esențial pentru Rep. Moldova, pentru a lupta cu fenomene precum furtul miliardului, sau spălătoria rusească, care slăbesc statul, a comentat analistul politic, Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău.

Potrivit proiectului, activele persoanelor supuse sancțiunilor internaționale la care s-a aliniat țara noastră, vor fi imediat sechestrate și, eventual, confiscate, a precizat șeful Executivului, Dorin Recean în cadrul ședinței Guvernului.

La o parte din sancțiuni noi ne-am aliniat, la o altă parte începem să ne aliniem în mod accelerat. De azi înainte, avem un mecanism foarte clar și eficient de aplicare a măsurilor respective, asta înseamnă că activele celor care sunt în sancțiuni internaționale la care Republica Moldova se aliniază sau la care se referă inclusiv Republica Moldova vor fi imediat sechestrate și ulterior confiscate în interesele părților corespunzătoare”, a menționat Dorin Recean.

Noul mecanism are scopul de a elimina influența excesivă a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice ale Rep. Moldova, iar una dintre cele mai importante măsuri este cea privind blocarea fondurilor și resurselor economice ale anumitor persoane, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă.

„Prin acest proiect va fi eficientizat mecanismul național, depunerea în aplicare a măsurilor restrictive internaționale, la care Moldova s-a aliniat. Una dintre cele mai importante și mai complexe măsuri este cea privind blocarea fondurilor și a resurselor economice. Așadar, oamenii care sunt sancționați și care au comis ilegalități și care au utilizat aceste resurse în aceste scopuri, autoritățile vor avea posibilitatea să blocheze fonduri și resurse, astfel diminuând din capacitățile operaționale a persoanelor sancționate, inclusiv a persoanelor juridice. Motiv pentru care proiectul vine să clarifice toate aspectele  problematice privind aplicarea acestei măsuri”, a spus Daniel Vodă.        

Comentatorul politic Ion Tăbârță a subliniat, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău, că statul nostru este într-un proces de modernizare, de aceea anume acum Rep. Moldova are nevoie  de un astfel de mecanism.

Acest proiect de fapt înseamnă că noi încercăm să creăm anumite mecanisme naționale, care deja sunt folosite la nivel internațional pentru a ne lupta cu anumite fenomene - fenomene din zona gri care lovesc în instituțiile statului nostru. După anul 2010 încoace am avut mai multe acțiuni ilicite cu caracter economic de proporții. Am avut atacurile raider asupra unor bănci, am avut spălătoria moldovenească și desigur am avut proporția crimă economică - furtul miliardului. Toate aceste cazuri au avut loc pentru că legislația noastră nu era restrictivă. Noi ne-am asumat anumite angajamente în procesul nostru de aderare la UE, de aceea o astfel de lege care ar facilita lupta cu sursele financiare din zona gri era si este necesară pentru Rep. Moldova”, a punctat Ion Tăbârță.      

Conform proiectului, măsurile restrictive internaționale pot fi aplicate pe teritoriul Republicii Moldova atât cu referire la persoanele fizice și juridice străine, apatrizi, cât și cu referire la cetățenii moldoveni și persoanele juridice din țara noastră, dacă s-a stabilit că acestea se eschivează de urmărire penală.

Proiectul de lege urmează a fi expediat Parlamentului pentru examinare și adoptare. 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău