Analist politic: „Suportul UE va fi acordat unor guvernări care să nu fie doar declarate pro-europene, ci să fie guvernări care construiesc democrația în Rep. Moldova”

  • 28 Iunie 12:07
Analist politic: „Suportul UE va fi acordat unor guvernări care să nu fie doar declarate pro-europene, ci să fie guvernări care construiesc democrația în Rep. Moldova”

Suportul Uniunii Europene pentru Rep. Moldova, menționat în concluziile adoptate ieri de Consiliul European, va depinde de procesele politice care se vor produce la Chișinău. Acest suport va avea loc doar în condițiile unor guvernări pro-europene, constată unii analiști, în timp ce alții cred că acest sprijin arată că Rep. Moldova nu este singură și nu va fi abandonată în calea provocărilor Federației Ruse,

Sprijinul pe care Uniunea Europeană îl va oferi în continuare Republicii Moldova pentru a putea face față provocărilor cu care se confruntă menționat în concluziile de la Reuniunea Consiliului European va depinde de procesele care se vor produce la Chișinău, afirmă analistul Ion Tăbârță.

„Acest suport poate avea loc doar în condițiile unor guvernări pro-europene și unor guvernări care să nu fie doar declarate pro-europene, dar să fie guvernări care construiesc democrația în Rep. Moldova, construiesc instituții funcționale. Atât timp cât procesele politice interne în Rep. Moldova vor fi în direcția respectivă, mă refer aici la voința politică a guvernării, autorităților statului, atunci noi vom avea tot suportul Uniunii Europene”, a spus Ion Tăbârță.

Concluziile Consiliului European constată, în mod repetate, lucruri destul de cunoscute, consideră expertul WatchDog, Valeriu Pașa:

 „Dar...este important că sunt reconfirmate la nivelul întregii Uniuni Europene. Este o manifestare de suport politic pe care trebuie să o audă și Federația Rusă, și agenții săi de aici precum că Rep. Moldova nu este singură, nu va fi abandonată în calea acestor provocări”, a precizat Valeriu Pașa.

În concluziile adoptate joi la Bruxelles de Consiliul European, privitoare la Republica Moldova, se arată că Uniunea Europeană va continua să furnizeze tot sprijinul relevant pentru abordarea provocărilor cu care se confruntă ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, Consiliul va oferi suport  pentru consolidarea rezilienței, securității și stabilității Rep. Moldova care se confruntă cu activități de destabilizare desfășurate de Rusia, nu în ultimul rând în contextul referendumului și alegerilor din această toamnă.

Citește și: DOC | Au fost publicate concluziile de la Reuniunea Consiliului European: „UE va continua să sprijine R. Moldova pentru a face față activității de destabilizare a Rusiei”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,06 m/s
Mon
26
Tue
27
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău