ANALIST | Așa-numita lege a miliardului este o altă măsură care vine să destabilizeze sistemul de finanțe publice, deoarece bugetul asigurărilor sociale de stat deja este deficitar

  • 21 Decembrie 2020 13:20
ANALIST | Așa-numita lege a miliardului este o altă măsură care vine să destabilizeze sistemul de finanțe publice, deoarece bugetul asigurărilor sociale de stat deja este deficitar

Societatea civilă se declară îngrijorată în privința mai multor acte legislative votate în ultima perioadă de timp de Parlament. Reprezentanți ai acesteia susțin că legile respective vor afecta economia și sistemul social, dar reprezintă și un pas în urmă în procesul de combatere a corupției.

Platforma Națională a Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic, din care fac parte aproximativ 100 de ONG-uri active, a condamnat astăzi inițiativele legislative votate de deputații socialiști și cei din Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor. Potrivit experților, acestea compromit lupta cu corupția, subminează bugetul public, pun în pericol relația cu partenerii de dezvoltare și riscă să destabilizeze situația macrofinanciară din țară.

Printre legile respective este și anularea așa-numitei legi a miliardului, care, potrivit autorilor ar însemna excluderea plăților din bugetul de stat pentru întoarcerea banilor fraudați din bănci. În realitate însă, statul oricum va trebui să se împrumute, dar cu o dobândă mai mare, ceea ce va face presiuni asupra cetățenilor și va afecta imaginea țării în fața partenerilor externi. Iar reducerea vârstei de pensionare va împiedica majorarea pensiilor, a atenționat analistul economic de la Expert-Grup, Adrian Lupușor.

Este o altă măsură care vine să destabilizeze sistemul de finanțe publice, deoarece bugetul asigurărilor sociale de stat deja este deficitar. Aceasta înseamnă noi presiuni pentru plătitorii de taxe și, cel mai probabil, implementarea acestei legi nu va permite valorizarea pensiilor, care a dus la creșterea acestora.”

Juristul Vlad Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice a făcut referire la amendamentele care reduc posibilitatea Autorității Naționale de Integritate să verifice și să penalizeze funcționarii corupți.

Într-o țară în care se declară ca prioritate absolută zero toleranță față de corupție, astfel de proiecte nu se pliază nicidecum pe intențiile declarate. Mai ales că recent Ministerul Justiției crease un grup de lucru pentru modificarea legislației în domeniul ANI. Concluzia mea este că acest proiect a fost elaborat cu scopul de a îngreuna și mai mult lupta cu corupția.”

Reprezentanții societății civile s-au referit și la proiectele bugetului și al politicii bugetar-fiscale, pe care le-au calificat drept clientelare și care conțin prevederi frauduloase.

Secretarul Platformei ”Pentru Moldova”, Sergiu Sârbu a comentat însă pentru Radio Chișinău că inițiativele respective, chiar dacă nu sunt perfecte, erau necesare pentru ca Republica Moldova să nu intre în noul an fără buget.

S-au votat legi extrem de importante pentru societate, fără de care este foarte complicat să intri în noul an, în plină iarnă și în plină pandemie. Evident că legile nu sunt perfecte, dar este este deja o viziune mai mult politică asupra proceselor.”

Amintim că la ultima ședință a Parlamentului, socialiștii și grupul ”Pentru Moldova” au votat un șir de acte controversate și considerate sensibile precum Legea privind funcționarea limbilor, statutul Autonomiei Găgăuze sau modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Opoziția a atacat și a anunțat că va mai contesta mai multe prevederi adoptate la Curtea Constituțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău