Amnesty International Moldova | 7 aprilie 2009 – dosar eșuat!

  • 07 Aprilie 2020 10:48
Amnesty International Moldova |  7 aprilie 2009 – dosar eșuat!

Mai multe organizații neguvernamentale au semnat un Apel comun în care își exprimă îngrijorarea referitor la faptul că și după 11 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009, adevărații vinovați așa și nu au fost stabiliți.

Organizațiile semnatare consideră dosarul ”7 aprilie” unul eșuat, în situația în care  toate persoanele cu funcții de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Totodată acestea condamnă inacțiunea statului de a deferi justiției vinovații de comiterea actelor de tortură și relelor tratamente din cadrul evenimentelor din aprilie 2009 și ignorarea constantă a victimelor torturii.

În aceste condiții ONG-urile solicită autorităților publicarea informației privind funcționarii de stat asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la tortură și rele tratamente, produse în cadrul evenimentelor din aprilie 2009, adoptarea și implementarea tuturor măsurilor cu privire la eradicarea completă a fenomenului torturii, tratamentului inuman sau degradant.

De asemenea organizațiile semnatare cer autorităților, în special președintelui Republicii Moldova, să prezinte scuze publice fiecărui cetățean, care a suferit direct sau indirect în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Astăzi se împlinesc 11 ani de la evenimentele tragice din 7 aprilie 2009, când peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost  deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut atunci viața în condiții suspecte. Totuși, statul și-a asumat doar un singur deces.

Declarația a fost semnată de Amnesty International Moldova, RCTV Memoria, Promo LEX, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Ambasada Drepturilor Omului, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Asociatia Presei Independente (API), Transparency International Moldova, Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului.

 

 Sursa: Amnesty International Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău