Amendarea legii privind CSM, examinată în Parlament. Gianni Buquicchio: Am fost surprins că acest proiect urmează să fie adoptat astăzi

  • 20 Decembrie 2019 12:02
Amendarea legii privind CSM, examinată în Parlament. Gianni Buquicchio: Am fost surprins că acest proiect urmează să fie adoptat astăzi

Președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio, aflat într-o vizită la Chișinău, s-a arătat surprins că astăzi în Parlament se examinează amendarea legii privind Consiliului Superior al Magistraturii, deși R. Moldova i-a solicitat Comisiei un aviz pentru aceste modificări.

Ministrul Justiției ne-a cerut un aviz al Comis în privința amendării legii privind CSM. Vom emite acest aviz în mod de urgență, la sfârșitul lunii ianuarie. Am fost surprins că acest proiect de amendament urmează să fie adoptat astăzi. Dar ministrul m-a asigurat că e nevoie de acest aviz pentru a se ține de el. E important ca această reformă să fie coerentă, globală.  Vă invit să evitați să faceți legi pe bucăți. Știu că vă gândiți la o strategie globală de reformă și vă încurajez să continuați în acest sens. E nevoie ca această reformă să se facă în colaborare cu toți actorii importanți. Reforma trebuie să fie făcută în mod transparent”,  a declarat președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio, în timpul declarațiilor de presă susținute împreună cu ministrului Justiției.

La rândul său, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că pentru a face o reformă credibilă în justiție, e nevoie de un consens politic foarte clar. El crede că puterea judecătorească trebuie să înțeleagă necesitatea acestei reforme.

Parlamentul examinează la această oră un proiect al Ministerului Justiției privind modificarea Legii cu privire la CSM care prevede inclusiv majorarea numărului de membri ai Consiliului de la 12 la 15, dintre care doi profesori titulari și un judecător.

Documentul stabilește și unele schimbării ale procedurii de alegere a membrilor CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor, dar și prevede că președintele instituției poate fi ales doar din rândul membrilor CSM care dețin și calitatea de judecător.

Reprezentanții Blocului ACUM critică mai multe prevederi ale proiectului, precum și graba cu care este promovată această inițiativă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău