Ambasadorul Zhang Yinghong: Relațiile moldo-chineze se dezvoltă constant și sănătos

  • 27 Septembrie 2017 13:56
Ambasadorul Zhang Yinghong: Relațiile moldo-chineze se dezvoltă constant și sănătos

Relațiile diplomatice moldo-chineze, care în acest an marchează 25 de ani, se dezvoltă constant și sănătos, cu accent pe cooperarea în domeniul politic, economic și umanitar. Aprecierile au fost făcute la Chișinău, la recepția prilejuită de aniversarea a 68-a de la fondarea Republicii Populare Chineze.

Ambasadorul Zhang Yinghong a menționat că în ultimii ani exporturile Moldovei în China au crescut în medie cu 15% anual. „Ambele părți promovează în mod activ Acordul de liber schimb și sunt sigur că semnarea acestui acord va da, fără îndoială, un nou impuls benefic cooperării dintre țările noastre în domeniul comercial-economic și al investițiilor”, a declarat diplomatul chinez, citat de IPN.

Zhang Yinghong a afirmat că partea chineză este dispusă, împreună cu Chișinăul, să depună eforturi conjugate pentru consolidarea încrederii politice, pentru susținerea cooperării pragmatice întru prosperarea celor două state.

Prezent la eveniment, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a menționat că Moldova și China au o colaborare fructuoasă, în interesul ambelor părți, pe toate sectoarele, sub toate aspectele. „Au fost semnate 43 de acorduri bilaterale în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu China. Pentru noi Republica Populară Chineză este un exemplu cum, păstrând tradițiile, necedând în fața diferitor provocări la nivel global, poți să dai dovadă de succese remarcabile”, a menționat șeful statului.

Igor Dodon a mai spus că Republica Moldova, deși este o țară tânără, trebuie să dea dovadă de aceeași consecvență de care a dat dovadă poporul chinez.

Crearea Republicii Populare Chineze a fost proclamată la data de 1 octombrie 1949, după ce s-au încheiat luptele majore ale Războiului Civil Chinez.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău