Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, despre alegerile din 5 noiembrie: "Decizia de a elimina toți candidații unui anumit partid a fost ceva extraordinar"
-
10 Noiembrie 2023 09:04
Alegerile locale din 5 noiembrie au fost bine organizate, spune Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, care susține că Delegația UE la Chișinău, dar și diferite misiuni de observare a alegerilor au urmărit tot acest proces, însă decizia de a elimina toți candidații unui anumit partid în ultimele două zile înainte de alegeri a fost ceva extraordinar.
"Noi am urmărit alegerile locale îndeaproape, dar nu în aceeași măsură ca și diferite misiuni de observare a alegerilor. Eu în primul rând m-aș baza pe opinia misiunii de observare a alegerilor ODIR și misiunii de observare a alegerilor din partea Parlamentului European. Ambele instituții au emis un comunicat comun care au spus că alegerile au fost bine organizate, au avut loc reușit, însă au existat două aspecte negative. Unul este atacul hibrid din extern și influența acestor bani externi și de asemenea reacția autorităților, în special, în ultima zi a alegerilor. Când vorbim despre activitatea autorităților înaintea alegerilor, cred că au fost încercări foarte clare de a face ceea ce este posibil, dar în ultimele două zile înainte de alegeri, decizia de a elimina toți candidații unui anumit partid a fost ceva extraordinar", a declarat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi"de la TVR Moldova.
Totodată, diplomatul recomandă autorităților Republicii Moldova să aibă lecțiile învățate pentru viitor, în cazul în care vor mai fi situații de urgență.
"Ceea ce este important pentru noi este ca aceste măsuri executive să fie luate cu mare atenție și, de asemenea, să fie învățate lecții și să vedem dacă mecanismele curente pot fi ajustate, pentru a nu fi necesar pentru a decurge la puterea Comisiei pentru Situații Excepționale, pentru că ați putea avea aceleași probleme și în viitor, unde ar putea fi situații de urgență.
Comisia pentru Situații Excepționale, prin definiție, are competențe excepționale. Ceea ce este important este ca în viitor să aveți soluții mai previzibile, care nu ar implica o comisie pentru situații excepționale și asta ar asigura ca cei care nu respectă legile democratice să poată să fie abordați prin canale obișnuite și cu mai mult timp înainte de ziua alegerilor, pentru a avea posibilități de a le ataca", precizează șeful Delegației UE la Chișinău.