Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, la forumul de securitate „Construim Reziliență, asigurăm Stabilitate și cream Bunăstare”: „Nicio victorie rusă nu poate avea loc fără propagandă”

  • 12 Octombrie 2022 16:35
Ambasadorul Ucrainei la Chișinău, la forumul de securitate „Construim Reziliență, asigurăm Stabilitate și cream Bunăstare”: „Nicio victorie rusă nu poate avea loc fără propagandă”

Rep. Moldova, cu toate provocările pe care le întâmpină, este acum frontiera externă a UE, asupra căreia toți trebuie să se concentreze, au atenționat ambasadori europeni la Chișinău, în cadrul forumului de securitate „Construim Reziliență, asigurăm Stabilitate și cream Bunăstare”. Experții și oficialii au atras atenția că agresiunea rusă demonstrează că președintele Vladimir Putin nu ia în considerare libertatea și dreptul internațional.

 „Nicio victorie rusă nu poate avea loc fără propagandă. Victorii militare au avut loc doar acolo unde trie;te populatia care urmărește televiziune rusă, care merge în biserică rusă. Fără mijloacele efective de limitare sau anihilare nu vom avea un succes în confruntarea cu Kremlinul. În Ucraina situația a început să se înbunătățească abia după interzicerea completă a televiziunii ruse”, a declarat ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenko.

Chiar dacă Rep. Moldova este țara care acum are cea mai mare inflație din Europa, oricum rămâne alături de Ucraina. În ciuda provocărilor cu care se confruntă, Rep. Moldova este pe calea cea bună, a declarat Ambasadorul USA Kent Logsdon, în cadrul evenimentului. El a vorbit în acest context despre contracararea corupției, dar și despre modernizarea armatei naționale, astfel încât să fie capabilă să apere neutralitatea R. Moldova:

„Moldova are acum una dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa, dar în ciuda acestor provocări, această țară încă este alături de Ucraina, la fel ca noi toți. Știm cu toții că de când a început războiul, Moldova a primit peste jumătate de milion de oameni care fugeau să găsească siguranță. Astfel, Moldova a fost alături de Ucraina, dar și de Europa, pentru că a solicitat, dar și a primit statutul de candidat la UE. Cred că Rep. Moldova a arătat lumii că solidaritatea, nu izolarea este cheia securității și prosperității. Moldova este acum de fapt frontiera externă a UE, este ceva asupra căruia toți trebuie să ne concentrăm.

Există motive întemeiate pentru care este important ca Republica Moldova să aibă o armată modernă, eficientă și adecvată, pentru că doar astfel vom putea face față amenințărilor. Noi vedem Moldova ca un contribuitor la securitatea internațională.

În ultimii 30 de ani SUA a fost alături de Rep. Moldova am oferit peste 1.4 miliarde de dolari în sistem și de la începutul războiului oferim încă 188 milioane de dolari în sprijin suplimentar. Tot acest ajutor este pentru a face Republica Moldova mai rezistentă. De asemenea, am furnizat 75 de milioane de dolari în asistența umanitară pentru a ajuta Rep. Moldova cu refugiații. Noi credem că Rep. Moldova este pe calea cea bună și trebuie să îmbrățișăm democrația, să promovăm economia dintr-o piață liberă și puternică, să stingem corupția și să construim armata modernă, care să-și apere neutralitatea”, a declarat Ambasadorul USA Kent D. Logsdon.

Rep. Moldova și Ucraina și-au exprimat dorința de a fi parte din UE și fac pași spre această direcție, a apreciat ambasadorul României la Chișinău Cristian Leon Țurcanu. Totodată, el a denunțat faptul că Rusia a nu respectă suveranitatea altor state.

„Occidentul a ajutat imediat oamenii din Ucraina să lupte pentru independența sa, am ales să facem asta pentru că înțelegem ce înseamnă libertatea pentru Ucraina. Noi avem foarte bine definită legislația și avem în memoria noastră termenii: „respect, dialog, libertate, drepturi, culturi, ajutor, rezistență și pace”, a declarat ambasadorul României. Totodată, el a atenționat că Rusia își folosește forțele sale împotriva întregii Europe, fără să respecte legile internaționale. „Într-o lume civilizată, lumea nu-și arată puterea. Viețile oamenilor pentru Kremlin nu contează, iar noi trebuie să înțelegem și să ținem minte că oamenii nu sunt niște instrumente de unică folosință, explodându-i pentru motive inventive. Agresiunea rusă demonstrează că Putin nu ia în considerare libertatea drept un principiu internațional. Amenințările nu sunt mijloace pentru a domina lumea. Pacea și securitatea internațională va veni într-un sfârșit”, a declarat Cristian Leon Țurcanu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău