Ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marko Șevchenko: „Planul lui Putin nu este să se oprească la hotarele Ucrainei” (Revista presei)

  • 09 Aprilie 2022 10:42
Ambasadorul ucrainean la Chișinău, Marko Șevchenko: „Planul lui Putin nu este să se oprească la hotarele Ucrainei” (Revista presei)

Versiunea în limba română a portalului NewsMaker scrie că, la 11 aprilie, Rep. Moldova va primi la Luxemburg un chestionar, în baza căruia Comisia Europeană va evalua gradul de pregătire a țării de a deveni țară candidată la aderarea la UE. Portalul îl citează în acest sens pe jurnalistul Rikard Jozwiak, corespondent al RFE/RL. Jozwiak a scris pe pagina sa de Twitter că „Ursula von der Leyen a predat astăzi (8 aprilie), la Kiev, formularul de aderare la UE autorităților ucrainene. Luni, un astfel de chestionar vor primi, la Luxemburg, și miniștrii de externe ai Georgiei și ai Moldovei”, potrivit lui Jozwiak.

Portalul economic Mold Street titrează: „Viteza cu care dispar viile din Moldova: la 5,4 hectare defrișate, revine doar un hectar plantat.” Sursa citată menționează că în ultimii șapte ani în Rep. Moldova au fost defrișate 15.197 hectare de plantații de viță de vie, în timp ce plantate au fost doar 2.808 hectare. Plantațiile de viță de vie sunt în scădere cu circa 3% pe an, susțin responsabili de la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Jurnal.md informează că o intervenție chirurgicală extrem de dificilă, care a durat opt ore, a fost efectuată în premieră de către medicii Institutului pentru Medicină Urgentă. Chirurgii au preluat țesuturi cu vase sangvine de la spatele pacientului și le-au transferat pe fața acestuia, unde se afla o tumoare gigantă în zona gâtului, fiind vorba de o tumoare benignă numită ameloblastom al mandibulei. Pacientul operat este un bărbat de 35 de ani, originar din raionul Anenii Noi.

Editorialistul Nicolae Negru radiografiază în Ziarul Național un articol al propagandei ruse, publicat recent de RIA Novosti, concluzionând că dă „impresia că nu numai Putin și anturajul său, ci și majoritatea rușilor au pierdut simțul realității, întărită de reacția entuziasmată a cititorilor RIA Novosti, care comentează articolul în cauză”. Negru amintește că și de afirmațiile lui Dmitri Medvedev, potrivit cărora „statul ucrainean stă în calea proiectului rus de edificare a unei „Eurasii deschise, de la Li Vladivostok”. Dacă armata rusă ar reuși să spargă scutul ucrainean, nu e greu de ghicit, prin analogie, că Putin ar anunța ca obiectiv pentru „operațiunea militară specială” din Republica Moldova „deromânizarea  și stoparea cursului european”, conchide Nicole Negru.

TV8.md scrie„zeci de moldoveni luptă voluntar în războiul din Ucraina, împotriva ocupanților ruși”. Potrivit sursei citate, majoritatea s-au înrolat în armata ucraineană încă în primele zile de război. Mulți dintre ei au fost dislocați de comandamentul ucrainean pe frontul din regiunea orașului Kiev și s-au aflat în timpul ocupației ruse în orășelele Irpin și Bucea. Jurnaliștii de la TV8 au reușit să discute cu unii dintre luptătorii moldoveni. „Noi am venit aici ca să apărăm inclusiv Rep. Moldova ca să nu devină următoarea țintă”, a spus unul dintre moldoveni cu care a discutat TV8.

Jurnal TV scoate în evidență afirmațiile ambasadorului ucrainean la Chișinău, Marko Șevchenko, potrivit cărora „planul lui Putin nu este să se oprească la hotarele Ucrainei”. Diplomatul a admis că regiunea transnistreană de un regim separatist pro-rus, poate fi implicată în război. Ambasadorul mai spune că, pentru a evita un astfel de scenariu, răspunsul Rep. Moldova ar trebui să fie mai dur, iar propaganda rusească – anihilată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău