Ambasadorul SUA la București: Una dintre prioritățile cheie este promovarea prosperității economice pentru SUA și România

  • 27 Februarie 2018 08:22
Ambasadorul SUA la București: Una dintre prioritățile cheie este promovarea prosperității economice pentru SUA și România

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat luni că promovarea prosperității economice pentru SUA și pentru România este una dintre prioritățile cheie pentru parteneriatul strategic al celor două țări.

"După criza financiară globală România și-a revenit și acum se bucură de o creștere economică foarte puternică devenind mai competitivă, creând legături comerciale cu UE, primind investiții străine directe și promovând de stabilitate macro-economică și reforme ale pieței financiare. În timp ce România are încă posibilitatea de a-și îmbunătăți competitivitatea în infrastructură, educație și sistemul de sănătate, dezvoltarea țării este un lucru cert. În 2016, creșterea României a fost de 59% pentru PIB comparat cu media europeană. (...) Pe lângă prosperitatea economică, România a intrat și într-o nouă schemă politică prin acest Parteneriat strategic cu SUA. (...) Una dintre prioritățile noastre cheie este promovarea prosperității economice pentru SUA și pentru România, iar Parteneriatul nostru strategic este format de acest angajament pentru sporirea oportunităților economice. (...) SUA și România s-au angajat să respecte valorile democratice, incluzând aici statul de drept, să aibă piețe deschise și să promoveze drepturile omului și să creeze legături puternice între toate națiunile", a spus ambasadorul american, la conferința "Despre lumea în care trăim" organizată la Ateneul Român.

Hans Klemm a afirmat, în schimb, că o oportunitate ratată în ceea ce privește prosperitatea a fost un schimb mai mare între industriile cinematografice din România și din SUA.

"În ceea ce privește prosperitatea, o oportunitate ratată a fost, de exemplu, un schimb mai mare între industria cinematografică din România și din SUA. România intră în concurență cu multe alte țări pentru investiții americane, respectiv țările vecine, dar și cu Irlanda și cu statele care alcătuiesc națiunea americană. Americanii trebuie să hotărască dacă fac investiții în România sau în Alabama, și așa stau lucrurile și în industria cinematografică", a susținut oficialul american.

El a vorbit în cadrul conferinței despre globalizare.

"SUA se angajează alături de democrațiile industrializate și alte state care au aceleași puncte de vedere împotriva agresiunii economice, dorind să modernizeze tratatele existente, vor să contracareze practicile de comerț incorecte, vor să contracareze corupția străină, vor să lucreze cu parteneri care gândesc la fel și să faciliteze oportunități pentru piețele noi. Astfel, SUA doresc să conlucreze cu parteneri comerciali și să modernizeze sistemul internațional comercial în beneficiul tuturor. Temerile împotriva presiunilor protecționiste par să fie o reacție exagerată și în ciuda acestei retorici, globalizarea nu a ajuns la un curent contrar serios și chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi o greșeală să vorbim despre sfârșitul ei", a afirmat Hans Klemm.

El a adăugat că dacă lumea nu s-a prăbușit din punct de vedere economic după marea criză din 1930, acest lucru nu se va întâmpla nici în 2020.

Pe de altă parte, ambasadorul american a afirmat că guvernele ar trebui să aibă o reacție "puțin mai intruzivă" în reglementarea funcționării platformelor on-line, în contextul știrilor false. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău