Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan: Washingtonul va monitoriza atent alegerile parlamentare anticipate, care trebuie să fie corecte și transparente

  • 18 Mai 12:03
Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan: Washingtonul va monitoriza atent alegerile parlamentare anticipate, care trebuie să fie corecte și transparente

Statele Unite ale Americii susțin integrarea europeană și reformele autentice în Republica Moldova. În acest context, Washingtonul va monitoriza atent alegerile parlamentare anticipate, care trebuie să fie corecte și transparente, a declarat astăzi, într-un discurs on-line în fața studenților de la FRIȘPA, ambasadorul american la Chișinău, Dereck J. Hogan.

El a menționat că ultimul scrutin prezidențial a arătat că cetățenii Republicii Moldova așteaptă schimbări în urma alegerilor, dar unii politicieni încearcă să se opună reformelor.

„În noiembrie anul trecut un număr record de moldoveni au votat pentru alegerea primei femei președinte și au cerut o guvernare mai responsabilă. Dar acele apeluri au fost întâmpinate cu cinism și dorința de a sacrifica totul, de a face  parteneriate cu forțe oligarhice, de a se supune influenței maligne din străinătate și a face amenințări la adresa independenței instituțiilor democratice. Toate acestea pentru a păstra puterea politică cu orice preț”, a declarat ambasadorul SUA.

El a precizat că SUA sunt gata să colaboreze cu oricare Guvern care este dispus să îmbunătățească nivelul de viață al cetățenilor. În același timp, diplomatul a remarcat că majoritatea populației are viziuni pro-europene.

În privința reglementării conflictului transnistrean, diplomatul a reiterat poziția Washingtonului privind necesitatea identificării unei soluții care să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În același timp, el a menționat că autoritățile de la Chișinău trebuie să elaboreze o poziție clară și comună a celor mai importante forțe politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
10
Tue
3
Wed
3
Thu
6

Curs oficial BNM 27 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău