Ambasadorul Slovaciei la Chișinău: ”Să declari că ești pro-european, nu este suficient pentru noi”

  • 28 Noiembrie 2016 13:43
Ambasadorul Slovaciei la Chișinău: ”Să declari că ești pro-european, nu este suficient pentru noi”

După alegerile prezidențiale din Republica Moldova care îl dau drept câștigător pe candidatul socialist, cu viziuni pro-ruse, Igor Dodon, experții și oficialii europeni se întreabă dacă Republica Moldova își va continua calea europeană.

O dezbatere la acest subiect a avut loc în cadrul unei conferințe organizată la Chișinău de Institutul Democraților Europeni, cu sprijinul Parlamentului European.

Faptul că populația Republicii Moldova a ales un președinte de orientare pro-rusă este explicat de către experții europeni prin eșecul guvernării care doar se declară pro-europeană.

”Să declari că ești pro-european, nu este suficient pentru noi. Trebuie să dovedești că politicile pe care le adopți și rezultatele pe care le obții sunt  în conformitate cu principiile noastre. Deciziile trebuie să fie orientate în beneficiul oamenilor. Populația Republicii Moldova trebuie să simtă rezultatele reformelor. Ceea ce e bine pentru Moldova, e bine și pentru Uniunea Europeană”, a declarat ambasadorul Slovaciei la Chișinău, Robert Kirnag. 

Pe de altă parte, politologul croat, Monika Begovic, a adus exemplul țării sale – cel mai tânăr membru al Uniunii Europene, care a înregistrat progrese semnificative după aderare.

”Țara noastră s-a schimbat foarte mult, odată cu aderare la UE. Sistemul de justiției nu este încă perfect, dar se îmbunătățește. La capitolul lupta împotriva corupției, avem cazul fostului nostru prim-ministru care este în închisoare, acesta fiind un gest simbolic pentru întreaga țară, ca să înceapă lupta față de corupție. Și acest lucru se simte în viața de zi cu zi a cetățenilor” a declarat Monika Begovic.

Atât timp cât Uniunea Europeană va continua să finanțeze Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău vor menține, cel puțin declarativ, cursul de dezvoltare pro-european, este de părere Mihai Sebe, expert din România al Institutului Democraților Europeni.

”Nu există percepția că Rusia va dori să finanțeze funcționarea statului moldovenesc și să suplimenteze sau să înlocuiască finanțarea venită din partea Uniunii Europene sau altor donatori internaționali. Câtă vreme actorii internaționali și UE oferă banii necesari pentru reforme și pentru funcționarea statului, opinia mea personală este că reformele vor continua, fie și în dorința de a asigura plata salariilor și a pensiilor. Și va exista, cel puțin, acest minim curs european, dat de factorul economic”, a declarat Mihai Sebe.

Amintim că atât premierul Pavel Filip cât și președintele Parlamentului Andrian Candu au declarat după alegeri că guvernarea va păstra cursul european al R. Moldova. Președintele ales Igor Dodon a făcut declarații contradictorii referitoare la politica externă a R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău