Ambasadorul rus, convocat la MAEIE. Chișinăul este INDIGNAT de rotația trupelor ruse în Transnistria

  • 21 Octombrie 2016 18:23
Ambasadorul rus, convocat la MAEIE. Chișinăul este INDIGNAT de rotația trupelor ruse în Transnistria

Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Republicii Moldova, în legătură cu demararea unei noi etape a procedurii de rotație a pacificatorilor ruși din Zona de Securitate de-a lungul Nistrului.

Viceministrul de Externe, Lilian Darii, și-a exprimat, cu această ocazie, indignarea cu care autoritățile moldovene au primit știrea, plasată pe site-ul oficial al Ministerului Apărării de la Moscova, privind începutul acestei etape de rotație de către așa-zisul „batalion de pacificatori al Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană”, se arată într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe.

Oficialitățile moldovene califică drept inadmisiblă rotația în cadrul contingentului de militar rus implicat în operațiunea de menținere a păcii de pe Nistru din contul efectivului Grupului Operațional de Trupe Ruse, care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, fapt în virtutea căruia acesta urmează să fie retras necondiționat și fără întârziere.

Ministerul de Externe invocă, în acest sens, Acordului din 1994, cu privire la statutul, ordinea și termenele de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova,  document ignorat Federația Rusă, în pofida angajamentelor pe care Moscova și le-a asumat pe plan internațional, în 1999, la Istanbul.

„Modul în care Ministerul Apărării al Federației Ruse a decis să efectueze procedura de rotație de această dată nu poate fi perceput altfel decât o tentativă de a legitimiza printr-un subterfugiu politic prezența militară rusă pe teritoriul Republicii Moldova și de a induce opinia publică în eroare. În același context a fost invocată și continuarea acțiunilor de recrutare în rândurile forțelor armate ale Federației Ruse a locuitorilor din regiune, inclusiv prin intermediul edițiilor de publicitate, care provocă nedumerire”, se arată în comunicat.

Drept urmare, autoritățile de la Chișinău insistă asura transformării actualei operațiuni de menținere a păcii din Transnistria, într-o misiune civilă cu mandat internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău