Ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, despre alegerile din Ucraina
-
28 Octombrie 2014 14:12
Victoria forțelor proeuropene la alegerile din Ucraina contează foarte mult pentru parcursul european al Republicii Moldova, a apreciat pentru Radio Chișinău ambasadorul Republicii Moldova la Kiev.
Reporterul nostru Cornel Ciobanu l-a întrebat pe Ion Stăvilă ce înseamnă rezultatul acestor alegeri pentru Republica Moldova și relațiile pentru moldo-ucrainene:
”Noua componență a Parlamentului ucrainean, și noul guvern care va fi format în rezultatul acestor alegeri vor putea continua reformele începute înainte de alegeri, de o manieră foarte energică, în contextul semnării și implementării Acordului de Asociere. Este vorba de Strategia 2020 în care sunt indicate ca prioritare peste 60 de reforme, practic în toate sferele. Pe de altă parte, Parlamentul ucrainean cu noi forțe politice va putea sa-și aducă contribuția la eforturile de reglementare a conflictului din regiunile de est, prin elaborarea și promovarea unui suport legislastiv”
Ce înseamnă acest lucru pentru Republica Moldova?
Pentru Republica Moldova acest lucru va însemna să aibă în Ucraina și în continuare un partener și un aliat de nădejde în realizarea speranțelor noastre europene. Cred că împreună cu Ucraina, două țări vecine situate în această zonă geopolitică sensibilă, înseamnă că ne va fi mai ușor. Ceea ce este foarte important - să menținem și noi acest vector de dezvoltare european. Împreună vom putea, pe de o parte să realizăm prevederile Acordului de Asociere, iar pe de altă parte să construim relațiile noastre bilaterale.
Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană concomitent cu cea de Ucraina înseamnă și soluționarea conflictului transnistrean?
Cu siguranță. Dacă vom continua calea noastră împreună cu Ucraina în direcția vectorului European, ne vom pomeni în același spațiu geopolitic în care vor fi respectate aceleași reguli de joc, ceea ce înseamnă că vom avea o atmosferă propice pentru promovarea în continuare a procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Pentru că Republica Moldova și Ucraina vor continua parcursul european, asta înseamnă că și regiunea transnistreană dar și cei care sunt acolo la conducere trebuie să se adapteze pentru a satisface interesele populației. Peste 30 la sută din volumul schimburilor comerciale externe ale regiunii transnistrene îi revine pieței europene, tot peste 30 la sută sunt bunurile din regiunea transnistreană comercializate pe malul drept al Nistrului și undeva peste 10 la sută este comerțul cu Ucraina. În total este vorba despre peste 70 la sută. Acesta este un factor foarte important, care și motivează interesul lor pentru a continua eforturile de depășire a acestui conflict, fară de care eu nu văd o perspectivă clară de dezvoltare a acestei regiuni.