Ambasadorul Republicii Moldova la București: "În mod sigur cursul european nu va fi schimbat"

  • 10 Ianuarie 2017 08:16
Ambasadorul Republicii Moldova la București:

Cum va influența orientarea strategică a Republicii Moldova alegerea în funcția de președinte a lui Igor Dodon, ce se va întâmpla cu biroul NATO de legătură de la Chișinău, pentru deschiderea căruia s-au făcut pași esențiali în ultima vreme, și în ce domeniu s-ar putea aștepta progrese în relația cu Rusia, în 2017? Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, a oferit răspunsuri la aceste întrebări, într-o emisiune la Digi24.

Iată câteva dintre declarațiile făcute de ambasadorul Republicii Moldova la București.

*„Evident că în prezent la Chișinău sunt diferite voci, cu anumite mesaje politice de politică internă și externă. Guvernul și Parlamentul au o anumită agendă, iar președintele nou ales vine cu un alt mesaj. (...) E adevărat și faptul că trebuie analizate foarte bine competențele fiecărui actor politic din Moldova, în ultimele două săptămâni anumite atribuții ale președintelui au fost reduse și președintele rămâne cu niște atribuții simbolice”.

*„În mod sigur cursul (european) nu va fi schimbat, deci intergrarea europeană a Republicii va continua. Despre asta au declarat foarte ferm atât președintele Parlamentului, cât și premierul Filip”.

*„În acest context, se va dori o îmbunătățire a relației și cu Federația Rusă. Această dorință a fost permanent exprimată de Guvern și până la alegerile prezintențiale. Premierul Filip a avut întrevederi pe parcursul anului 2016 și cu președintele Putin, și cu premierul Medvedev. Există o dorință de a avea relații mai bune cu Federația Rusă. Cred că problema este că în aceste relații există niște obsrtacole, dacă pot spune așa, de ordin structural. Și aici mă refer în primul rând la trei subiecte principale în calea unei îmbunătățiri a relațiilor cu Federația Rusă: în primul rând este prezența trupelor ruse pe teritoriul Moldovei, al doilea aspect ar fi susținerea separatismului transnistrean în Republica Moldova și al treilea ar fi politica de sancțiuni pe care o aplică Federația Rusă în relațiile cu Republica Moldova. Deci cred că un progres, dacă vorbim desptre anul 2017, care ar putea fi obținut inclusiv cu aportul noului președinte, ar fi acest al treilea bloc de probleme, care ține de sancțiunile economice, pentru că ele au fost introduse de Federația Rusă unilateral, ca un răspuns pe criterii politice care nu au nimic de-a face cu economia”.

*„Subiectul deschiderii oficiului NATO la Chișinău îmi este foarte aproape de inimă. Ideea a apărut când eram șeful delegației Republicii Moldova la NATO. A durat mai mult de doi ani ca această idee să fie implementată.

Nu cred că cu demiterea domnului Șalaru (fostul minisrru al Apărării – n.r.) se va schimba ceva în ceea ce privește deschiderea acestui oficiu. Schimbul de scrisori între guvernul moldovean și Cartierul general NATO a fost semnat în noiembrie la Bruxelles de primul ministru Filip, iar cu câteva zile înainte de încheierea mandatului său, președintele Timofti a semnat și promulgat acest acord cu NATO despre deschiderea oficiului.
Nu cred că deranjează acest oficiu prea mult chiar și pe Federația Rusă, asemenea oficii exită. Un oficiu similar există și la Moscova, în Ucraina. Problema nu este, cred, de susbstanță, este mai mult o problemă de percepție sau o speculație politică în jurul acestui oficiu.

Oficiul, sunt sigur, își va deschide cât de curând biroul”.

 

Sursa: Digi24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău