Ambasadorul Republicii Moldova ăn România, Victor Chirilă: Abrogarea decretului privind politica externă a Federației Ruse nu anulează tratatul de bază

  • 22 Februarie 2023 15:46
Ambasadorul Republicii Moldova ăn România, Victor Chirilă: Abrogarea decretului privind politica externă a Federației Ruse nu anulează tratatul de bază

Abrogarea decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chișinăului în problema Transnistriei, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova și Federația Rusă în noiembrie 2001, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, potrivit Agerpres.

Acesta precizează că, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte "inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independența politică, reglementarea pașnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne".

"Desigur, autoritățile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federației Ruse din anul 2012. Înțelegem că urmează aprobarea și publicarea unei noi concepții de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenție la Chișinău. Poziția Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeași, axată pe reglementarea pașnică, prin mijloace diplomatice și politice, a conflictului", a afirmat Chirilă.

Diplomatul moldovean a subliniat că țara sa va continua să solicite Federației Ruse respectarea angajamentelor sale internaționale de retragere necondiționată a forțelor sale militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău