Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă: România și Republica Moldova devin un spațiu economic și de securitate comun

  • 13 Noiembrie 2023 17:19
Ambasadorul R. Moldova la București, Victor Chirilă: România și Republica Moldova devin un spațiu economic și de securitate comun

„Când faceți planuri să investiți în România, nu uitați de asta: România și Republica Moldova devin un spațiu economic și de securitate comun. (...) Avem nevoie de parteneriate, de parteneriate strategice care vor descuraja Rusia să invadeze Ucraina și posibil Republica Moldova. Pentru asta, trebuie să începem prin a obliga Rusia să își retragă trupele din Transnistria. Cât timp trupele ruse rămân în Transnistria, va exista un pericol permanent”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul R. Moldova la București, relatează Agerpres.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia deschiderii Misiunii Comerciale Aerospațiale și de Apărare din Europa Centrală și de Sud-Est, care are loc în perioada 12 - 17 noiembrie, în România și Polonia. Evenimentul este organizat de Departamentul de Comerț și Administrația Comerțului Internațional a SUA, fiind invitată și Republica Moldova.

Statele Unite ale Americii recunosc importanța strategică a României și rămân angajate să-i asigure sprijin, a declarat, luni, adjunctul șefului de misiune al Ambasadei SUA la București, Michael Dickerson.

Potrivit acestuia, Strategia de Apărare a României "cuprinde cu acuratețe" esența parteneriatului cu SUA, unul dintre cei trei "stâlpi" ai acesteia, alături de NATO și Uniunea Europeană.

El a adăugat că România a făcut față recent unor "provocări fără precedent" și a remarcat sprijinul acordat Ucrainei. "Angajamentul pentru stabilitatea regională se vede dincolo de Ucraina, căci susține în mod activ Republica Moldova", a arătat Michael Dickerson.

Și Republica Moldova a fost invitată la Misiunea Comercială Aerospațială și de Apărare din Europa Centrală și de Sud-Est, în acest context ambasadorul Victor Chirilă vorbind la eveniment despre aspirațiile Chișinăului.

"Deseori când jurnaliștii, analiștii scriu despre Republica Moldova, folosesc următorul clișeu: 'Republica Moldova este cea mai săracă țară europeană și se află între Ucraina și România'. Această cea mai săracă țară europeană a reușit să înfrunte consecințele grave ale războiului pornit de Rusia nu doar împotriva Ucrainei, ci și a Republicii Moldova, a României, a Uniunii Europene și a întregii lumi democratice. Această cea mai săracă țară a reușit să aibă grijă de aproape un milion de ucraineni care au tranzitat-o, această cea mai săracă țară are grijă de 100.000 de ucraineni care sunt în prezent acolo", a arătat ambasadorul Republicii Moldova la București.

El a remarcat rolul "foarte important" al României în ceea ce privește domeniul Energiei: "Datorită României putem importa gaz din surse alternative".

"Când faceți planuri să investiți în România, nu uitați de asta: România și Republica Moldova devin un spațiu economic și de securitate comun. (...) Avem nevoie de parteneriate, de parteneriate strategice care vor descuraja Rusia să invadeze Ucraina și posibil Republica Moldova. Pentru asta, trebuie să începem prin a obliga Rusia să își retragă trupele din Transnistria. Cât timp trupele ruse rămân în Transnistria, va exista un pericol permanent", a punctat diplomatul Chișinăului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău