Ambasadorul Lituaniei în R. Moldova, Tadas Valionis: Am muncit mult pentru a ne construi țara și acum cu toții, ca națiune, înțelegem că avem ceva de apărat și că am putea pierde tot (Audio)

  • 12 Octombrie 12:30
0%
00:00:00
00:00:00

Apărarea este una din cele mai importante două priorități ale Uniunii Europene, alături de competitivitate pe plan internațional, susține, într-un interviu la Radio Chișinău, ambasadorul Lituaniei în Rep. Moldova, Tadas Valionis. Din Lituania provine Andrius Kubilius, nominalizat pentru funcția de Comisar european responsabil de apărare. În cadrul interviului, diplomatul a făcut referire la experiența și strategiile Lituaniei în fața amenințărilor de securitate venite din partea Moscovei.

Lituania, o țară similară ca dimensiuni și număr de populație ca Rep. Moldova, învestește în prezent în apărare și securitate circa trei procente din PIB-ul național, susține ambasadorul lituanian la Chișinău, Tadas Valionis. Diplomatul spune că după agresiunea la scară largă a Rusiei împotriva Ucrainei, societatea lituaniană este unită în înțelegerea amplorii amenințării pe care o reprezintă Federația Rusă la adresa securității naționale.

După dimensiune și numărul populației, Lituania este similară Rep. Moldova. Dacă ai extrage asistența externă europeană alocată din bugetul apărării Rep. Moldova, bugetul nostru pentru apărare este de 54 de ori mai mare. Cu toate acestea nu credem deocamdată că putem să ne descurcăm pe cont propriu în fața amenințărilor ruse, fără susținerea aliaților. V-aș sugera să vă gândiți cu claritate care vă sunt opțiunile.

În Lituania există un consens general că trebuie să fim puternici pentru a supraviețui ca stat. De la tineri, pensionari, mediul de afaceri au văzut ce s-a întâmplat în Bucea și ce se întâmplă acum în Ucraina, cu toții înțelegem că vom pierde tot dacă Rusia vine peste noi.

În războiul hibrid pe care Rusia îl duce în Rep. Moldova, Chișinăul are nevoie de mai multe capabilități în a reuși să oprească inserțiunea de bani ilegali investiți în politicul și finanțarea unor partide, mai spune diplomatul lituanian.

În acest context regional foarte complicat, generat de agresiunea militară rusă în Ucraina și războiul informațional dus de Moscova, Rep. Moldova are nevoie de coeziune, subliniază Tadas Valionis la Radio Chișinău. Diplomatul spune că în prezent în Lituania se aplică pedepse celor care promovează sau justifică războiul Rusiei.

„Noi am interzis toate simbolurile sovietice. Așa că poți primi amendă dacă porți o stea, sau orice alt simbol sovietic, vinzi sau folosești în orice alt scop aceste simboluri.  Poți fi amendat, de asemenea, dacă susții deschis agresiunea Rusiei în Ucraina. Nu mi-aș putea imagina vreun politician lituanian să facă acest lucru deschis. Referindu-ne la Rep. Moldova, cred că e nevoie de mai multă coeziune. În Lituania am muncit mult pentru a ne construi țara și acum cu toți, ca națiune, înțelegem că avem ceva de apărat. Suntem diferiți în foarte multe aspecte, în subiecte legate ce țin de religie sau economie, dar fiecare dintre noi a conștientizat dintr-o dată, acum câțiva ani, că avem ceva de apărat și că am putea pierde tot.

Diplomatul lituanian a demontat la Radio Chișinău o serie de narațiuni cu care propaganda rusă încearcă să divizeze și să creeze disensiuni în societate pentru a o deturna de la parcursul european. Odată integrată în Uniunea Europeană, Rep. Moldova nu își va pierde suveranitatea, ci   se va așeza la o masă cu țări democratice, în care nu va fi obiect ci subiect al luării deciziilor, subliniază ambasadorul Lituaniei la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
11
Arhivă Radio Chișinău