Ambasadorul Franței la Chișinău: De rezultatul alegerilor depinde ce relații va avea Guvernul R.Moldova cu UE

  • 16 Februarie 2019 10:17
Ambasadorul Franței la Chișinău: De rezultatul alegerilor depinde ce relații va avea Guvernul R.Moldova cu UE

Franța își dorește ca alegerile parlamentare din R.Moldova să se desfășoare în condiții libere, transparente și oneste, iar de rezultatul acestora depinde ce relații va avea de la Chișinău cu Uniunea Europeană, declară ambasadorul Franței în R.Moldova, Pascal Le Deunff.

”În calitatea mea de ambasador, acreditat în R.Moldova, dar și de observator internațional la alegerile parlamentare, obișnuiesc să mă întâlnesc cu autoritățile moldovene, cu șeful statului, membrii Guvernului. La întrevederea recentă cu Igor Dodon, am avut un schimb de opinii, iar eu am subliniat cât de mult Franța își dorește ca alegerile parlamentare din R.Moldova să se desfășoare în condiții libere, transparente și oneste. De asemenea, Franța își dorește ca R.Moldova să devină un adevărat stat de drept”, a subliniat Pascal Le Deunff, într-un interviu pentru RFI.

”Este determinant și foarte important. Iată de ce Franța va trimite mai mulți observatori internaționali la aceste alegeri. În calitatea mea de observator, urmăresc situația politică, economică din R.Moldova. După alegeri voi face același lucru. Cel mai important este ca aceste alegeri să se desfășoare cu respectarea normelor democratice”, a adăugat diplomatul francez.

”În 2018, momentul care a marcat mult relațiile cu Uniunea Europeană a fost anularea, în condiții îngrijorătoare, a alegerilor locale. Toți observatorii naționali și internaționali au recomandat validarea acestor alegeri. Și perdantul a recunoscut înfrângerea. Toate aceste lucruri au lăsat loc de îndoieli legate de respectarea proceselor democratice  și evoluția unui stat de drept în Moldova. Iată de ce, Franța și toate statele europene insistă ca aceste alegeri să se desfășoare în mod transparent și cu respectarea normelor de drept”, mai spune Pascal Le Deunff.

Referindu-se la evoluția relațiilor moldo-franceze, Excelența sa, Pascal Le Deunff a menționat că ”Franța care este un partener major și un prieten al R.Moldova, a menținut un dialog politic important, dinamic, pe parcursul anului 2018. Avem un dialog bun, atât cu guvernarea, cât și cu opoziția neparlamentară. Franța, alături de România conduce Grupul de prietenie Franța-Moldova. Relațiile cu R.Moldova au fost bune de la început”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău