Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: România și Republica Moldova împărtășesc o relație specială bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură

  • 01 Decembrie 2022 08:52
Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu: România și Republica Moldova împărtășesc o relație specială bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură

Interviu cu Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, de Ziua Națională a României.

Radio Chișinău: Astăzi este Ziua Națională a României. Și în Republica Moldova trăiesc foarte mulți cetățeni români. D-le Ambasador, cum ați caracteriza actuala relație între București și Chișinău?

Cristian-Leon Țurcanu: În primul rând doresc să adresez sincere și calde felicitări tuturor românilor din Republica Moldova, precum și românilor de pretutindeni.

În privința relațiilor noastre bilaterale subliniez faptul că România și Republica Moldova împărtășesc o relație specială bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură.

Într-adevăr, în prezent, parcurgem, probabil, cea mai intensă și fructuoasă perioadă a relațiilor bilaterale dintre București și Chișinău. Mă refer atât la substanța cooperării, cât și la dinamismul contactelor bilaterale, reflectat în numeroase întrevederi la nivel înalt și în plan sectorial.

Reamintesc că pe parcursul acestui an, la Chișinău au fost organizate ședința comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Moldova, precum și reuniunea celor două Parlamente. Sunt două evenimente de importanță deosebită care au permis relansarea și recalibrarea cooperării pe linie executivă și legislativă, scopul fiind sprijinirea eforturilor depuse de autoritățile de la Chișinău în planul reformelor ambițioase asumate și, implicit, în direcția integrării europene.

Radio Chișinău: România este principalul partener economic al Republicii Moldova și principala piață de desfacere pentru produsele sale. Ce înseamnă din acest punct de vedere România pentru Republica Moldova, dar și Republica Moldova pentru România?

Cristian-Leon Țurcanu: Relațiile comercial-economice dintre țările noastre s-au menținut la un nivel ridicat,  chiar și în perioada crizei pandemice și acum când ne confruntăm cu un război ilegal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Așa cum ați menționat și dumneavoastră, România rămâne principalul partener comercial-economic al Chișinăului. Trendul ascendent al comerțului bilateral s-a menținut și în anul 2022. Cele mai recente date disponibile ne arată că la finele lunii august comerțul bilateral a înregistrat o creștere cu 46%, respectiv un nivel de 2,3 miliarde USD comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021. De asemenea, perspectivele de la sfârșitul acestui an sunt îmbucurătoare pentru mediul de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului.

Cu prilejul Ședinței comune a celor două Guverne care a fost pentru întâia oară găzduită de Chișinău la 11 februarie 2022, a fost semnată de către Prim-ministrul României și Prim-ministrul Republicii Moldova „Declarația comună privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel investițional”. Este un document foarte util a cărui implementare este de natură să conducă la valorificarea potențialului deosebit de vast al cooperării economice dintre România și Republica Moldova.

Urmărim valorificarea tuturor pârghiilor existente pentru atingerea acestui obiectiv, spre exemplu prin organizarea, la București, într-o perspectivă cât mai apropiată, a unei noi întruniri a Comisiei mixte de cooperare economică România-Republica Moldova.

Doresc să salut angajamentul asumat de autoritățile Republicii Moldova pentru eficientizarea relației cu investitorii și ameliorarea mediului de afaceri. Astfel de măsuri sunt de natură să contribuie la extinderea substanțială a cooperării economice bilaterale.

Rămânem optimiști și doresc să-i asigur pe oamenii de afaceri din România și Republica Moldova, așa cum am făcut de fiecare dată în interacțiunile recente cu diferite ocazii, de întreg sprijinul Ambasadei în ceea ce privește consolidarea relațiilor noastre comercial-economice.

Radio Chișinău: Care este rolul României în regiune, în acest context geopolitic complicat, provocat de invazia rusă în Ucraina?

Cristian-Leon Țurcanu: Aderarea la NATO și Uniunea Europeană a asigurat României un climat propice de securitate, care i-a permis să obțină, nu fără eforturi substanțiale, rezultate notabile pe calea dezvoltării economice și societale, care au făcut ca România să devină un pol de stabilitate în regiune.

Printr-o acțiune de politică externă predictibilă și coerentă, România urmărește să se profileze ca pol de stabilitate și furnizor de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre și în Balcani. O astfel de abordare este cu atât mai necesară în contextul regional dificil pe fondul războiului de agresiune, neprovocat, al Rusiei împotriva Ucrainei.

În perioada 29-30 noiembrie 2022 a avut loc, la București, reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO, primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea țării noastre la Alianță, în anul 2004, și a doua reuniune formală aliată după Summitul de la București din 2008. De altfel, ministeriala NATO de la București a marcat prima dată când un ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova a fost invitat la un astfel de format. Acest lucru atestă atât relațiile speciale existente între București și Chișinău, cât și faptul că Republica Moldova este, după Ucraina, statul cel mai afectat de războiul declanșat de Rusia.

Radio Chișinău: Cum ajută România, Republica Moldova să facă față crizelor multiple pe care le întâmpină, inclusiv crizei energetice?

Cristian-Leon Țurcanu: După cum cunoașteți, la inițiativa miniștrilor afacerilor externe ai României, Germaniei și Franței, a fost lansată Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, la Berlin, în aprilie 2022, un instrument fără precedent de susținere multidimensională din partea comunității internaționale pentru Republica Moldova. Cea de-a doua reuniune a avut loc la București în iulie 2022, iar ultima reuniune a Conferinței ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova s-a desfășurat la 21 noiembrie 2022, la Paris.

Platforma reprezintă un instrument inter-guvernamental de sprijin pentru Republica Moldova, pentru a face față cumulului de crize cu care se confruntă, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, precum și pentru a avansa pe calea integrării europene. Aș aminti aici criza umanitară generată de valul de refugiați care trebuie gestionat de autoritățile de la Chișinău, criză economică, care este determinată pe de o parte de pierderea unor piețe de desfacere din regiune din cauza războiului, criza energetică care afectează securitatea energetică a țării, o situație care s-a agravat încă din toamna anului trecut, dar care a fost acutizată de efectele războiului din Ucraina.

România va continua să se implice activ la nivel european și internațional pentru mobilizarea de asistență robustă - financiară, tehnică, precum și politică, în beneficiul Republicii Moldova.

De altfel, în toate contactele bilaterale la nivel înalt și în cele politico-diplomatice, la nivel UE și cu alte state partenere, susținem necesitatea unui sprijin solid pentru Republica Moldova, în special pentru depășirea actualei situații deosebit de dificile.

Așa cum am menționat și cu alte ocazii, România are datoria de a ajuta Republica Moldova, inclusiv pe calea integrării europene, pentru consolidarea statului de drept și crearea unei societăți moderne, prospere și fundamentate pe valorile democratice europene.

Radio Chișinău: Anul acesta se împlinesc 104 ani de la Marea Unire din 1918 și tot astăzi, și nu întâmplător, Radio Chișinău împlinește 11 ani de la reînființare. Vă rugăm să transmiteți un mesaj pentru ascultătorii noștri.

Cristian-Leon Țurcanu: În primul rând doresc „La mulți ani!” postului de radio „Radio Chișinău” și întregului colectiv redacțional! Vă doresc să vă remarcați în continuare prin emisiuni de înaltă calitate, apreciate și îndrăgite, așa cum i-ați obișnuit pe ascultătorii dvs. Totodată, vreau să urez publicului radiofonic care vă urmărește multă sănătate și să fie optimist în ceea ce privește perspectivele integrării europene a Republicii Moldova, perspectivele de prosperitate, dezvoltare și modernizare a societății. Vă asigur că România va continua să fie cel mai sincer, mai apropiat și dedicat prieten al dumneavoastră!

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău