Ambasadorii UE acreditați la Chișinău, de Ziua Europei: Republica Moldova va merge pe calea europeană cu succes

  • 14 Mai 13:48
Ambasadorii UE acreditați la Chișinău, de Ziua Europei: Republica Moldova va merge pe calea europeană cu succes

Republica Moldova va merge pe calea europeană cu succes, au declarat ambasadorii UE acreditați la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă comune de Ziua Europei, organizată la Chișinău, sâmbătă, 14 mai 2022. Șefii misiunilor diplomatice din țările europene au subliniat că Uniunea Europeană este un proiect de pace, iar UE garantează stabilitate și prosperitate. Ei au condamnat războiul din Ucraina și și-au exprimat solidaritatea și cu Republica Moldova. Ambasadorii țărilor europene la Chișinău au declarat că susțin cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Ambasadorul UE Janis Mazeiks a subliniat că, în acest an, Ziua Europei este marcată în contextul unei agresiuni a Federației Ruse asupra unui stat suveran, Ucraina, unde în fiecare zi sunt uciși oameni,  de aceea evenimentul se desfășoară sub sloganul "Solidaritate pentru Pace!". El a subliniat că Uniunea Europeană este un proiect de pace. Predecesorii au lucrat la acest proiect și noi am avut pace, a spus Janis Mazeiks.

Ambasadorul european la Chișinău a amintit că Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană a adus rezultate tangibile pentru cetățenii moldoveni, prin asistența acordată de UE, prin implementarea a peste o mie de proiecte în toată țara, susținerea a mii de întreprinderi mici și mijlocii. Până acum 2/3 din exporturile moldovenești sunt îndreptate în UE, a subliniat șeful Delegației UE la Chișinău. Janis Mazeiks a amintit că în perioada pandemiei, Uniunea Europeană a oferit susținere vitală pentru R. Moldova, care a fost și prima țară care a beneficiat de suport prin mecanismul protecției civile al UE și prin platforma COVAX.

Ambasadorul UE, Jānis Mažeiks, a subliniat că anul acesta, R. Moldova a avansat pe calea sa de integrare europeană, prin depunerea cererii de aderare la UE. „Ieri am primit răspunsurile la un set de întrebări ale UE. Am primit un teanc de documente, prezentat într-o perioadă foarte succintă, este un indicator foarte clar cât de angajat este guvernul pe avansarea integrării europene”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:1,54 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
21
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău