Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău organizează spectacolul „Țara mea de glorii, Țara mea de dor”, dedicat Zilei Naționale a României

  • 27 Noiembrie 2020 09:39
Ambasada României și Institutul Cultural Român la Chișinău organizează spectacolul „Țara mea de glorii, Țara mea de dor”, dedicat Zilei Naționale a României

Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Teatrul poetic Alexei Mateevici din Chișinău, organizează spectacolul poetic-muzical „Țara mea de glorii, Țara mea de dor”, dedicat Zilei Naționale a României.

Potrivit unui comunicat al ICR, spectacolul a fost creat pe baza poeziei lui Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Grigore Alexandrescu, Andrei Mureșanu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Pillat, Vasile Voiculescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Ioan Alexandru, Grigore Vieru, Adrian Păunescu și a altor poeți contemporani, evocând evenimentele ce au marcat istoria reunificării tuturor românilor (figura lui Mihai Viteazul, Unirea Principatelor Române, evenimentele anului 1918 și etapele Marii Uniri – Basarabia, Bucovina și Transilvania) pe un fundal muzical creat pe baza creațiilor compozitorilor români clasici și contemporani. E un dialog poetic firesc și antrenant în care despre Țară și Neam se vorbește la fel cum vorbim despre părinți, despre copii sau despre iubită.

În spectacol sunt antrenați 4 actori: Nicolae Jelescu, Anișoara Bunescu, Margareta Nazarchevici și Mihaela Chiu, regia aparținându-i cunoscutului actor și regizor Nicolae Jelescu.

Evenimentul va fi transmis la postul de televiziune TVM 2, în data de 01 decembrie 2020, la orele 19.50.

Nicolae Jelescu este actor, regizor, director artistic al Teatrului Poetic "Alexei Mateevici" din Chișinău. E un recitator de marcă al poeziei românești. A realizat mai multe spectacole de poezie, printre care: Mihai Eminescu - De-or trece anii, Andrei Mureșanu și La steaua; Alexandru Macedonschi - E vremea rozelor ce mor; George Bacovia - O tară tristă plină de humor; Lucian Blaga - Atâtea stele cad; Ion Barbu - După melci; Ion Minulescu - Celei care minte; Nichita Stănescu - Certarea lui Euclidși Emoții de toamnă; Valeriu Matei - Vecernie regală; Leonida Lari - Femeia cu suflet de tei ș.a. Printre realizările sale discografice menționăm: Colinde si poezii de Crăciun; Scrisoare din Basarabia (Grigore Vieru); Departe sunt de tine și Nu credeam să-nvăț a muri vrodată…(Mihai Eminescu); Bucurați-vă. prieteni! (Dumitru Matcovschi), Rămâi, iubirea mea, rămâi! (Nicolae Dabija); Pietre albe, pietre negre (Valeriu Matei); Cântec de amăgit întunericul (Daniel Corbu). A interpretat numeroase roluri în spectacolele dramatice realizate la Teatrul Poetic Alexie Mateevici din Chișinău, la Teatrul Național Mihai Eminescu, la teatrele Luceafărul și Eugen Ionescu din Chișinău, care au reliefat harul unui actor de caracter, cu o rostire scenică impecabilă și o ținută artistică distinctă. Este Artist al poporului din Republica Moldova. Recitalurile lui Nicolae Jelescu au fost admirate atât de publicul de la Chișinău, București, Iași, Sinaia sau Vălenii de Munte, cât și de cel din SUA, Canada, Belgia sau Italia.

Margareta Nazarchevici este o cunoscută actriță și regizor de teatru și film, Artist al poporului din Republica Moldova.

Anișoara (Ana) Bunescu este actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău din anul 1992. A studiat la Colegiul „Ștefan Neaga” canto clasic apoi și-a continuat studiile la Școala-Studio „V. Emirovici-Dancenko” de pe lângă Teatrul „MHAT-A. P. Cehov” din Moscova. Anișoara Bunescu se reflectă plenar în poezie – spectacole sau recitaluri de poezie. A partricipat la Concursul-recital „Valeriu Cupcea”, ed. a I-a, 2012, organizat de Casa Actorului (UNITEM) și a luat Marele Premiu. A susținut un recital din poezia lui Lucian Blaga în cadrul Festivalului Internațional „Marțișor-2014” și altele. „În poezie sunt așa, cum simt. Acolo se deschide sufletul meu. Poeziile sunt diverse”, afirma actrița.

Mihaela Chiu este actiță la Teatrul poetic Alexei Mateevici și realizatoare de emisiuni radio la postul Kiss FM.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău