Ambasada americană la Ankara și cea turcă la Washington anunță ridicarea reciprocă a restricțiilor privind vizele

  • 28 Decembrie 2017 18:24
Ambasada americană la Ankara și cea turcă la Washington anunță ridicarea reciprocă a restricțiilor privind vizele

Ambasada SUA la Ankara a anunțat joi că a ridicat toate restricțiile în serviciile de acordare a vizelor, după ce Turcia a oferit asigurări la nivel înalt privind personalul turc din cadrul misiunilor diplomatice americane, temperând astfel tensiunile care persistă de o lună între cei doi aliați NATO în urma reținerii a doi cetățeni turci angajați ai consulatelor SUA, ambasada turcă la Washington negând însă că ar fi oferit astfel de asigurări, relatează Reuters.

'Având în vedere aceste asigurări, Departamentul de Stat este încrezător că situația securității s-a ameliorat suficient pentru a permite reluarea completă a serviciilor de vize în Turcia', a anunțat ambasada într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, SUA continuă să aibă preocupări serioase în legătură cu acuzațiile împotriva angajaților săi.

Lira turcă a urcat după difuzarea acestui comunicat, ajungând la 3,78 față de dolar, cel mai înalt nivel din 31 octombrie.

La rândul ei, ambasada turcă la Washington a anunțat că a ridicat restricțiile în serviciile de acordare a vizelor pentru cetățenii americani, ca răspuns la măsura similară adoptată de ambasada americană la Ankara. Deși ambasada americană a anunțat anterior că va relua toate serviciile pentru vize după ce Turcia a oferit asigurări la nivel înalt pentru personal reținut al ambasadei SUA, ambasada turcă a transmis că ea nu a dat astfel de asigurări.

'În ciuda faptului că am fost informați mai devreme, nu considerăm corect ca SUA să pretindă că au primit asigurări din Turcia și să dezinformeze publicul din SUA și Turcia', se arată într-un comunicat al ambasadei turce în care se exprimă preocupări serioase privind cazuri ale cetățenilor turci din SUA.

Relațiile externe ale Ankarei s-au complicat și cu Statele Unite, cu toate că președintele Erdogan se aștepta la o apropiere față de administrația noului președinte american Donald Trump. Refuzul americanilor de a-l extrăda pe clericul Gulen, autoexilat în SUA, suspectat de implicare în puciul eșuat din iulie 2016, a provocat tensiuni care au sporit odată cu arestarea unui pastor american în Turcia și, mai târziu, cu reținerea a doi angajați turci ai misiunilor diplomatice americane. Washingtonul a reacționat, suspendând emiterea de vize în Turcia, decizie la care Ankara a răspuns cu aceeași monedă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău