ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Sorin Ioniță: R.Moldova are acum o oportunitate de a accede în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și trebuie să profite de aceasta. Existența unei coaliții pro-europene la conducerea Chișinăului este un atu important

  • 22 Aprilie 2022 12:39
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova are acum o oportunitate de a accede în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și trebuie să profite de aceasta. Existența unei coaliții pro-europene la conducerea Chișinăului este un atu important, consideră unii experți. Totodată, reprezentanți ai diplomației spun că în acest proces contează foarte mult și susținerea societății. 

Republica  Moldova împreună cu Ucraina au șansa să intre în Uniunea Europeană pe o cale multă mai rapidă și să accelereze aceste proceduri birocratice care, de obicei, durează ani de zile. De această părere este expertul Sorin Ioniță de la „Expert grup” de la București. El susține că în momentul de față Republica Moldova are câteva atuuri importante în procesul de integrare europeană, începând cu o guvernare pro-europeană.

„În momentul de față, Republica Moldova are niște atuuri, care sunt o coaliție clar pro-europeană la putere, care e destul de stabilă. Deci, nu te aștepți să ai probleme în Parlament sau alegeri anticipate sau instabilitate guvernamentală – ceea ce trece drept un atu la Bruxelles. Deci, ai un orizont de timp, câțiva ani înainte în care poți să faci lucrurile pe care le-ai promis. Pe de altă parte, sigur că există foarte multă muncă tehnică de făcut și Moldova are mult de recuperat. Este un început bun, pentru că din perioada acordului de asociere s-a făcut un progres pe capitole tehnice. Dacă acest chestionar se trimite la Bruxelles, se acceptă la un moment dat în Consiliul European, se declară Moldova țară-candidat, în mod oficial asta se va face într-un Consiliu European și trebuie să ai grijă să nu se opună cineva: fie că ar avea un dinte împotriva Moldovei, fie că nu e convins că țara e pregătită cum sunt țările nordice, fie cineva din motive tactice ca să șantajeze pe cineva (…) sunt jocuri complicate, sunt 27 de țări și trebuie să vorbești cu toate”, a declarat Sorin Ioniță. 

Șefa Misiunii Republicii Moldova de pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, afirmă că în acest proces de apropiere de blocul comunitar, un rol important îl deține și societatea.

După recepționarea primului chestionar completat, instituțiile europene vor face recomandări Republicii Moldova în acele domenii în care trebuie să mai muncească și să facă reforme.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău