Alternativa Europeană | Ambasadorul Japoniei, Masanobu Yoshii: Japonezii ar putea învăța de la cetățenii R.Moldova să fie mai relaxați (AUDIO)

  • 16 Iunie 2019 19:23
0%
00:00:00
00:00:00

În ultimii trei ani, relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Japonia s-au intensificat. Guvernul nipon va continua să ofere asistență R. Moldova, care are nevoie de mai mulți pași decisivi pentru promovarea democrației, dezvoltarea economiei de piață și îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor. Declarația aparține ambasadorului Japoniei la Chișinău, Masanobu Yoshii.

Importurile din Japonia prevalează simțitor și menționez existența de cereri pentru autovehicule și tehnică japoneză, care e apreciată în Moldova. În Japonia, noi importăm din R. Moldova mai multe produse agro-alimentare și în special vinuri moldovenești. În 2018, Moldova a reușit să exporte pe piața japoneză circa 276 de mii de litri de vin, la unele dintre cele mai mari prețuri de export”.

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, Excelența Sa a reiterat sprijinul Japoniei pentru mai multe proiecte în R. Moldova, în special cele dedicate agriculturii. Aproape jumătate dintre terenurile din R. Moldova sunt prelucrate cu tehnică procurată prin intermediul proiectului 2KR.

Modernizarea agriculturii reprezintă una dintre prioritățile Japoniei în cadrul asistenței oficiale pentru dezvoltare. Programul 2KR a urmărit facilitarea accesului producătorilor agricoli locali cu resurse financiare limitate, la tehnologie agricolă eficientă. Aproximativ 20 de milioane de dolari au fost plătiți prin acest program timp de 15 ani, din acești bani au fost cumpărate 7500 de unități de mașini agricole și utilaje. În 2018, s-au livrat 106 tractoare japoneze în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru agricultorii și fermierii moldoveni. Sunt impresionat că aceste programe sunt apreciate în rândul fermierilor. Am înțeles că există încă o cerere mare pentru tehnica agricolă, astfel este necesar ca aceste investiții să continue”.

Întrebat despre lecțiile pe care R. Moldova le-ar putea învăța de la Japonia, Masanobu Yoshii  a spus că sunt deosebit de necesare investițiile autorităților moldovenești în dezvoltarea resurselor umane și în educație. De asemenea, oficialul crede că japonezii ar putea învăța de la cetățenii R. Moldova să fie mai relaxați.

Japonia, ca și Republica Moldova nu dispune de resurse minerale, de aceea Japonia acordă o atenție deosebită dezvoltării capitalului uman, investind enorm în educația populației sale, deschiderea spre inovație și cercetare. După părerea mea, sunt deosebit de necesare investițiile autorităților moldovenești în dezvoltarea resurselor umane, investițiile în educație generează specialiști pregătiți pentru diverse ramuri ale economiei naționale. De asemenea, sunt importante atragerea investițiilor și promovarea exporturilor”.

Ambasadorul Japoniei la Chișinău a povestit și despre cum a învățat să vorbească limba română, el având anterior câteva misiuni diplomatice în România. În pofida acestui fapt, Masanobu Yoshii consideră că nu vorbește foarte bine limba română și apreciază în schimb talentele moldovenilor de a învăța rapid limba japoneză.

„Eu niciodată nu am considerat că pot să vorbesc bine limba română. Dar ținând cont de distanța geografică și mai ales de diferența dintre limba română și japoneză, cred că sunt unul dintre cei mai buni vorbitori de limba română din Japonia. Dar eu am lucrat la București, unde am avut trei misiuni diplomatice și am stat, totalizând, aproximativ 13-14 ani. Și de trei ani sunt într-o misiune în R. Moldova.

În general, eu am un sentiment că moldovenii sunt talentați la limbi străine, foarte mulți sunt bilingvi. Dar nu este vorba despre aceasta. De exemplu, aici se predă limba japoneză în cadrul Fundației pentru relații moldo-japoneze și am fost invitat acolo la un concurs al discursurilor în limba japoneză. Am observat că studenții care au învățat limba japoneză un an sau doi, au avut discursuri foarte bune. Mie mi-a fost rușine că eu am învățat mulți ani limba română, dar studenții moldoveni au învățat foarte repede limba japoneză”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău