Daniel Vodă explică criteriile pentru acordarea compensațiilor: „În timpul calculului, se ține cont de valoarea imobilului, mărimea veniturilor și de consumul mediu lunar”
-
11 Decembrie 2024 18:32
Criteriile în baza cărora au fost selectați beneficiarii de compensații și modul de aplicare a acestora au fost prezentate astăzi, 11 decembrie, de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Acestea se referă la valoarea imobilului, mărimea veniturilor și consumul mediu lunar al gazelor naturale, informează MOLDPRES.
În cadrul unei conferințe de presă susținută după ședința de Guvern, Daniel Vodă a subliniat că nu au fost eligibile familiile în care persoanele dețin imobile cu o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei.
„Conform criteriilor, nu sunt eligibili cetățenii care au venituri mai mari de 300 mii de lei sau care au avut anul trecut un consum mediu lunar de peste 350 m³ de gaze naturale”, a spus Daniel Vodă.
Cu referire la stabilirea categoriilor de vulnerabilitate, Daniel Vodă a explicat că în cazul în care se achită mai mult de 20% din veniturile totale pentru a achita facturile, gospodăria se încadrează în categoria de vulnerabilă. „Dacă se achită pentru facturi mai puțin de 20% din venituri, atunci vi se atribuie categoria non-vulnerabilă”, a precizat Daniel Vodă.
De asemenea, purtătorul de cuvânt al Executivului a prezentat un exemplu de calcul în baza propriei facturi privind consumul gazelor naturale.
„Prețul în luna noiembrie a constituit 12,15 lei pentru un metru cub de gaz. Consumul lunar al unei familii formată din patru persoane - doi adulți și doi copii a constituit 131 m³ de gaz. Costul total este de 1 719 lei. Cu compensația minimă - 300 de lei, obținem un tarif redus la 10,83 lei/m³. Totodată, cu compensația maximă - 800 lei, obținem un tarif redus la 7,01 lei/m³. Ajutorul oferit de stat vine să sprijine familiile care au cea mai mare nevoie. Tratăm cu multă seriozitate fiecare mesaj despre atribuirea eronată a gradului de vulnerabilitate. Dacă se constată erori sau omisiuni, atunci compensațiile vor fi acordate retroactiv luna viitoare. Fiecare caz este verificat cu atenție, iar sistemul este deschis pentru ajustări”, a remarcat Daniel Vodă.
La fel, acesta a îndemnat cetățenii care au nevoie de suport să sune la linia gratuită 0 8000 5000 sau să scrie pe adresa [email protected]. În total, peste 50 de operatori sunt pregătiți să răspundă la toate întrebările.
În urma procesării cererilor, peste 634 mii de gospodării vor beneficia de compensații pentru luna noiembrie, ceea ce reprezintă 90% din solicitanți. Astfel, 237 mii de familii vor primi compensații de 800 de lei, restul gospodăriilor vor primi între 300 și 800 de lei. Plățile vor putea fi ridicate începând cu ziua de astăzi, la oficiile poștale sau vor fi transferate pe cardurile bancare.
Pentru a primi compensații, toți consumatorii casnici trebuie să depună o cerere, indiferent dacă au depus o solicitare anul trecut. Aceasta poate fi completată online, pe platforma compensatii.gov.md sau cu ajutorul registratorilor. Cererile pot fi depuse pe toată perioada sezonului rece, până la data de 28 a fiecărei luni, însă compensațiile vor fi acordate începând cu luna depunerii cererii.
Guvernul oferă compensații la energie gospodăriilor vulnerabile prin programul „Ajutor la contor” al treilea an consecutiv. Compensațiile se acordă pentru perioada rece a anului, care include lunile noiembrie-martie.