Alternativa Europeană | Ambasadorul Cehiei, Zdenek Krejci: R.Moldova nu este vecinul nostru, dar noi avem un sentiment de empatie, întrucât am avut un trecut comun în blocul sovietic socialist (AUDIO)

  • 13 Decembrie 2019 11:14
0%
00:00:00
00:00:00

Ambasadorul Cehiei, Zdenek Krejci, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru „Alternativa Europeană” de la Radio România Chișinău, despre relațiile R.Moldova cu țara sa, despre proiectele care sunt implementate aici, în special cele sociale, precum și despre reconstrucția statului său și parcursul european al acestuia.

-Domnule Ambasador, Cehia a avut o istorie complicată. Astăzi, însă țara dvs pare să scrie o istorie de succes: aveți o economie dezvoltată, sunteți parte a Uniunii Europene. Care este secretul succesului dvs?

Știți, noi, cehii, suntem sceptici și raționali și e frumos să auzim despre succesul nostru, dar noi căutăm ceva mai mult pentru provocările noastre. Trebuie să spun că punctul nostru de start a fost destul de bun. Noi am început bine, am moștenit un stat bun de la monarhia austriacă în perioadele antebelică și interbelică. Desigur, comunismul a distrus o parte din acest stat, dar au mai rămas lucruri care au putut fi construite și reconstruite. Una dintre explicațiile succesului nostru ceh, e că după ani de comunism, nu au fost foarte multe discuții dacă noi, cehii, aparținem Estului sau Vestului. Pentru cea mai mare parte a populației a fost clar că noi suntem parte a Vestului și că trebuie să facem tot posibilul pentru a ne întoarce acolo unde trebuie să fim, pentru a ne întoarce în locul căruia îi aparținem. Aceasta ne-a ajutat să ne alăturăm NATO, Uniunii Europene. Trebuie să vă spun că în rețeta succesului nostru a contat faptul că toți vecinii noștri sunt prietenoși și nu trebuie să fim cu ochii în patru la pericolele care ar putea bate la ușa noastră. Desigur, există astfel de provocări, provocări de securitate, dar acestea sunt la nivel global.

  • A fost complicat procesul de reconstruire a țării dvs?

Desigur că a fost complicat. Noi am încercat să ne democratizăm țara în 1968, și atunci a fost mai ușor. Cred că atunci mai mulți oameni își aminteau ce înseamnă democrație, economia de piață. După zeci de ani, au fost mai puțini oameni care gândeau așa. Economia, dar și alte sectoare erau într-o stare mai proastă. Una dintre modalitățile de a construi democrația a fost și „Revoluția de catifea”, dar noi am încercat să facem unele reconcilieri. Avem legea lustrației, prin care înalți funcționari din Partidul Comunist nu mai puteau să lucreze în instituțiile de stat, de asemenea și membrii poliției secrete comuniste au fost lustrați. Această lege ne-a ajutat să curățăm instituțiile de stat. Am reîntors proprietățile către posesorii lor inițiali, în cazurile în care acest lucru a fost posibil. Dar acest proces nu a fost posibil până la final, pentru că istoria a fost foarte complicată. Totuși returnarea acestor proprietăți a fost un lucru foarte pozitiv pentru economia noastră. Așa cum spuneam, noi am încercat să învățăm din cele mai bune practici din Vest în ceea ce ține de economie și democrație. Nu putem spune că am obținut un succes deplin, dar am făcut ce am putut. Pentru noi a fost o mare provocare aderarea la Uniunea Europeană, pentru că a trebuit să adoptăm foarte multe legi, de exemplu am fost nevoiți să adoptăm legi foarte dure în domeniul mediului înconjurător, pentru a curăța mediul înconjurător. Partea bună este că avem printre cele mai bune companii de curățare a apei, a pesticidelor. Am fost nevoiți să dezvoltăm bine aceste tehnologii, care sunt folosite acum la noi în țară, dar și în afara ei. Însă și provocările pe care le-am resimțit au fost suficiente. Noi am atins aceste scopuri: adică aderarea la NATO și Uniunea Europeană. Acum, în societatea cehă se discută ce vom face mai departe, pentru că marile scopuri au fost atinse, însă fiecare societate are nevoie de anumite obiective spre care să meargă, pentru că altfel bate pasul pe loc și nu e bine, oamenii nu sunt obișnuiți cu așa ceva.

  • Care este sfatul dvs pentru R. Moldova, care încă încearcă să-și întărească instituțiile democrație, economia?

Ar fi bine dacă ați alege oamenii de la conducere, politicieni la nivel central, dar și local, inclusiv și primari dintre cei care nu sunt interesați doar de profitul lor, de interesele personale, dar care sunt interesați de interesele comunității, ale statului. Este foarte importantă unitatea națională, dar și cea locală pentru ca scopurile pe care și le-a propus statul să fie realizate.

  • Care sunt prioritățile de bază ale mandatului dvs aici, în R. Moldova?

Ca fiecare diplomat, încerc să dezvolt relațiile politice dintre Republica Moldova și Cehia. Republica Moldova nu este vecinul nostru, dar noi avem un sentiment de empatie, întrucât am avut un trecut comun în blocul sovietic socialist. Noi încercăm să dezvoltăm cât mai intens relațiile noastre atât în sud, cât și în Balcani. Dar avem nevoie de parteneri, cu unele guverne e mai ușor, pentru că avem mai multe scopuri, mai multe domenii de cooperare, cu unele guverne e altfel. Dar noi încercăm să facem tot ce putem. În mod definitoriu, Republica Moldova este pentru noi o țară interesantă pentru cooperare. Suntem o țară mică și exporturile îndreptate către consumatori, nu sunt suficiente pentru a acoperi toate nevoile. Noi încercăm să dezvoltăm cooperarea economică și să reducem barierele și să aflăm care sunt domeniile cele mai interesante pentru dvs. Desigur, sunt și alte domenii mici, dar frumoase în care încercăm să colaborăm: promovarea turismului și cooperarea culturală. Încercăm să cooperăm și din punct de vedere politic: să împărtășim din experiența noastră, să spunem ce a făcut Cehia bine, și ce nu a făcut foarte bine.

  • Ce proiecte are Cehia, aici, în Republica Moldova ?

Împreună cu partenerii noștri din Republica Moldova, am găsit câteva domenii necesare, în care partenerii noștri de aici ar vrea să coopereze. De asemenea, noi putem să oferim cele mai bune practici în domeniile în care am obținut succese. Unul dintre sectoarele de cooperare este cel social. În trecut, noi am avut un sistem social similar cu cel al Republicii Moldova: unul foarte centralizat și rigid. De la partenerii noștri din Vest noi, cehii am învățat mai multe lucruri. De exemplu, că persoanele vârstnice care suferă de boli cronice nu e neapărat să stea în spital, ci ar putea beneficia de îngrijiri paliative acasă, ceea ce ar fi mult mai bine pentru ei. Noi desfășurăm în R. Moldova astfel de programe frumoase, cum ar fi îngrijirea la domiciliu, astfel încât oamenii să poată veni acolo și să poată beneficia de acele servicii. Ei sunt îngrijiți de persoane specializate, iar rudele lor află informații despre cum pot avea grijă de oamenii apropiați lor care se află în această situație. Acesta este un program tipic din domeniul social.

Avem proiecte similare și pentru persoanele care au anumite boli psihice. Mulți dintre ei nu au probleme atât de serioase încât să se afle în aziluri. Noi am organizat mici case comunitare pentru acești oameni în localități astfel, încât ei să poată să trăiască o viață cât de cât normală.

Un alt domeniu este adoptarea unor reguli stricte pentru mediul înconjurător, pentru a curăța țara și noi avem experiența cum să facem acest proces și avem tehnologii bune. Avem numeroase programe de acest gen în comunitățile din R. Moldova: cum să fie asigurată apa curată și de calitate. Dar ajungem și la astfel de programe cum ar fi reabilitarea terenurilor poluate cu produse petroliere de la aeroportul din Mărculești. Sunt proiecte de care aveți mare nevoie aici, iar noi putem să vă ajutăm.

De asemenea, ar trebui să menționez că avem programe și în domeniul agriculturii, o ramură foarte importantă pentru Republica Moldova și noi avem experiență pe care putem să o împărtășim. De exemplu, noi tocmai am încheiat un proiect care prevede crearea unui registru al vinurilor din R. Moldova. Poate părea abstract, dar pentru producătorii de vin care vor să-și vândă vinurile la prețuri bune, este un registru util așa, încât ei pot să vadă care este calitatea vinurilor. Este un sistem bun și nu foarte scump, dar care funcționează foarte bine.

  • În ce sectoare sunt interesați să investească oamenii de afaceri cehi în R. Moldova?

Trebuie să precizez că până acum, investitorii cehi au fost foarte precauți. Le era frică de situația din sistemul justiției, de aceea nu se grăbeau să investească aici. Desigur, sunt unele sectoare unde se investește. Sunt companii care au început în sectorul IT. Avem un sector foarte puternic al mașinăriilor și am putea produce unele elemente pentru industria auto. Sperăm că situația se va schimba și că investitorii cehi vor avea mai multă încredere în Republica Moldova. Deocamdată sunt doi investitori mari care au venit aici. Un mare investitor ceh a obținut Red Union Fenosa, principalul distribuitor de energie electrică din Republica Moldova. Acest investitor era deja în România, de aceea nu fost foarte complicat și nici foarte departe să vină și în Republica Moldova. Și sper că această investiție va fi o istorie de succes.

De asemenea, o mare companie cehă este în proces de cumpărare a unui mare distribuitor și producător de programe TV, care este prezent în mai multe țări și în R. Moldova, și în România și în Cehia.

Trebuie să spun că nu suntem o țară capitalistă, nu avem unele proiecte de țară de genul: unde să mergem și ce să cumpărăm. Sunt mai mulți oameni de afaceri în căutarea de oportunități și sperăm că ei vor găsi tot mai multe posibilități aici, în Republica Moldova.

  • Domnule Ambasador, povestiți-ne ceva despre comunitatea de cehi din Republica Moldova, dacă există una, desigur.

Din păcate, în prezent această comunitate este destul de mică. Există un sat în raionul Cahul, Huluboaia, care a fost creat practic de coloniștii cehi, care au venit aici în secolul XIX. A fost un număr mare de cehi care au părăsit locurile natale, din cauza Imperiului Rus, a fost o perioadă care a indus frică. Dar cei mai mulți cehi sunt în vestul Ucrainei, dar a fost și un grup de coloniști care au venit aici și care au fondat acel sat. Acolo sunt încă cehi, noi îi ajutăm, ei păstrează tradițiile, au și un frumos ansamblu de muzică, știți că cehilor le place mult muzica. Dar, ca în toate localitățile, tinerii pleacă, emigrează, și această comunitate devine tot mai mică, dar noi sperăm să o putem păstra.

  • Cehii vizitează R. Moldova? Ce îi interesează aici, cu ce impresii rămân?

Cehilor le place să călătorească și să viziteze toate țările posibile. R. Moldova nu este o destinație frecventă pentru cehi. Dar oamenii care vin aici sunt surprinși să găsească ceva la ce nu se așteptau. Mulți se așteaptă să vadă o țară sovietică, dar ajung aici și văd oameni drăguți. Chișinăul este un loc plăcut pentru a fi vizitat. De asemenea, în topul vizitelor sunt vinăriile și nu doar cele tradiționale precum Cricova, dar și cele noi apărute, care nu au neapărat o istorie lungă, dar care sunt foarte active. Noi încercăm să-i încurajăm pe cehi să vină mai mult în R. Moldova. Dar cred că aceasta este mai mult sarcina Ambasadei dvs în Cehia și a instituțiilor de aici să atragă turiști, inclusiv cehi.

  • Și dvs, domnule Ambasador, cum vă simțiți aici?

Mă simt bine. Sunt de fapt, spre finalul mandatului meu de ambasador aici. Există multe schimbări politice, economice, dar pe lângă toate acestea simt că oamenii sunt prietenoși. Există siguranță aici. Mă simt bine și sunt sigur că îmi voi aminti cu plăcere perioada în care am fost în R. Moldova.

  • Care sunt oportunitățile de studii pe care le oferă Cehia tinerilor din R. Moldova?

Universitățile noastre au un nivel foarte înalt. Eu aș recomanda în mod special, universitățile tehnice. De exemplu, cele din Praga, Brno, Zlin. Desigur că atracția principală, „magnetul” pentru cei mai mulți, este Praga și universitățile din acest oraș. Dar Brno este al doilea cel mai mare oraș din țară și este foarte bine dezvoltat la capitolul industrie software și tehnică. Dacă tinerii vor să-și dezvolte capacitățile în domeniul tehnic, pot găsi foarte multe oportunități în Cehia. Poate că tinerii ar trebui să studieze mai puțin dreptul sau alte științe sociale, care, desigur, sunt importante, dar nu oferă atâtea perspective ca sectorul tehnologiilor. Cred că nu este o problemă să-și găsească un serviciu în Cehia sau în Republica Moldova, dacă tinerii au studii au studii în acest domeniu. Noi, de exemplu, avem un program de sprijinire a demografiei în R. Moldova. Sunt studenți care studiază aici cu profesori cehi, apoi au stagii scurte în Republica Cehă. Bineînțeles, poate părea un pic abstract, însă dacă nu știți câți oameni locuiesc aici, care este nivelul lor de dezvoltare, nu puteți planifica evoluția țării dvs. Acesta e un alt domeniu în care cooperăm cu R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău