ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Ambasadoarea Daniela Morari explică ce trebuie să întreprindă R.Moldova pentru a obține statutul de candidată la aderarea la UE: „R.Moldova este o țară europeană, cu o istorie, limbă și cadru european” (audio)

  • 28 Martie 2022 13:00
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova urmează să beneficieze de prima tranșă a ajutorului macro-financiar de 150 de milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană, în câteva luni. Banii vor fi debursați odată cu îndeplinirea unor condiții, deja comune, cum ar fi reforme pentru întărirea statului de drept și prevederi deja incluse în Acordul de Asociere. Despre aceasta a anunțat șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, în cadrul emisiunii „Alternativa Europeană”, de la Radio Chișinău, realizată de Cristina Popușoi.

Autoritățile de la Chișinău și Bruxelles urmează să semneze un memorandum de înțelegere care va conține și o listă de condiționalități, iar după îndeplinirea acestora, Republica Moldova va începe să primească cele 150 de milioane de euro. Deși procesul este mai accelerat acum din cauza războiului din țara vecină, totuși mai sunt multe proceduri de îndeplinit și banii vor ajunge în câteva luni.

De asemenea, acum Comisia Europeană examinează și cererea Chișinăului de a deschide piețele pentru produsele moldovenești. Este vorba în mare parte de prune, struguri și mere în formă proaspătă, spune ambasadoarea Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari.

Republica Moldova a venit cu solicitarea de a deschide piețele UE pentru produsele moldovenești. În cadrul vizitelor la Bruxelles ale oficialilor de la Chișinău au fost punctate toate necesitățile Republicii Moldova, inclusiv eliminarea cotelor din comerțul pe care îl avem cu UE. În cadrul zonei de comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător, sunt o categorie de bunuri care sunt cote, pe unele le-am valorificat, pentru unele suntem în proces. Dar considerăm că abolirea cotelor tarifare va oferi noi oportunități pentru producătorii noștri care au pierdut piețele din est. Sperăm că aceasta ar fi o soluție. Comisia Europeană examinează această solicitare”, a declarat Daniela Morari. 

Cât despre cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Ambasadoarea Daniela Morari spune că în prezent Comisia Europeană pregătește un chestionar prin care statele membre ale Blocului Comunitar să spună dacă Rep. Moldova îndeplinește condițiile de stat candidat la aderare.

Pentru Republica Moldova este un pas important. Republica Moldova este o țară europeană, cu o istorie, limbă și cadru european. Este un fapt natural depunerea cererii de aderare. Credem că acest război a făcut clar faptul că Republica Moldova are doar o singură opțiune și doar aceasta este calea Republicii Moldova de a fi parte a familiei europene(…)După Summit-ul de la Versailles, Comisia Europeană a recepționat toate cele trei cereri de aderare. Conform procedurii urmează să fie expediat un chestionar cu mai multe seturi de întrebări, ca fiecare țară să răspundă și în funcție de aceste informații, Comisia urmează să pregătească un aviz dacă se consideră că statul respectiv întrunește condițiile de a deveni candidat sau nu. Comisia este în proces de elaborare a acestui chestionar, care urmează a fi remis în termeni restrânși și ulterior va fi mult de lucru din partea Republicii Moldova”, a precizat Ambasadoarea Daniela Morari. 

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană pe data 3 martie și a urmat astfel exemplul Ucrainei și Georgiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău