Alte patru cazuri de rujeolă, confirmate la beneficiarii unui Centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău

  • 19 Martie 18:09
Alte patru cazuri de rujeolă, confirmate la beneficiarii unui Centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a informat astăzi, 19 martie, că au fost confirmate alte patru cazuri de rujeolă, la copii cu vârste de 2, 8 și 15 ani (2 copii) aflați într-un Centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău.

„Alte cazuri cu suspiciune la rujeolă între beneficiarii din aceeași instituție se află în proces de investigare. Toate persoanele prezintă simptome asociate infecției rujeolice (febră, tuse, erupții cutanate) și au fost spitalizate în instituții medicale specializate, unde primesc îngrijiri medicale.  Ancheta epidemiologică continuă, iar persoanele contacte se află sub supraveghere medicală”, a mai transmis ANSP.

Specialiștii ANSP au întreprins mai multe măsuri în focar, inclusiv de supraveghere, control și restrictive – documentare a anamnezei vaccinale, monitorizarea contacților și identificarea activă a persoanelor bolnave (de comun cu asistența medicală primară), de dezinfecție curentă pentru a preveni răspândirea infecției.

Amintim că ieri cinci cazuri de rujeolă au fost confirmate la un centru de plasament pentru refugiați din Chișinău.

ANSP atenționează că, în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în toată Europa.

„În context, reiterăm necesitatea sporirii vigilenței cetățenilor față de rujeolă, inclusiv prevenirea îmbolnăvirii prin efectuarea vaccinării ROR; verificarea statutului vaccinal al copiilor; adresarea imediată la medic în caz de febră și erupții cutanate și cel puțin unul dintre semnele: tuse, rinită, conjunctivită; izolarea persoanelor care prezintă simptome asemănătoare rujeolei, până la determinarea diagnosticului, deoarece transmiterea se face prin contact direct cu picăturile de secreție prin strănut, tuse sau conversație, picături care rămân pentru o perioadă lungă de timp în aer”, subliniază ANSP.

Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces. ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Citiți și: „În rujeolă avem un instrument foarte eficient de prevenire care se numește vaccinare”. Specialist ANSP, despre focarul de rujeolă dintr-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău