„În rujeolă avem un instrument foarte eficient de prevenire care se numește vaccinare”. Specialist ANSP, despre focarul de rujeolă dintr-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău
-
19 Martie 16:08
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) informează că a fost înregistrat un focar de rujeolă. Au fost confirmate trei cazuri de rujeolă la copii cu vârste de 5, 12 și respectiv, 17 ani. Medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Nicolae Furtună a declarat pentru Radio Chișinău că sunt suspecte 12 persoane, cazuri ce urmează să fie examinate în laborator. Nici unul din cazurile confirmate nu erau vaccinați, transmite Radio Chișinău.
Cazurile de rujeolă au fost depistate la persoane cazate într-un Centru de plasament temporar pentru refugiați, din municipiul Chișinău. Toți dintre acei suspecți au prezentat simptome asociate infecției - febră, tuse și erupții cutanate, și au fost spitalizate în instituții medicale, unde primesc tratamentul corespunzător. Persoanele respective nu au fost vaccinate, a informat Medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate Publică, Nicolae Furtună.
„Din acest centru avem la ziua de astăzi suspecte 12 persoane, dar noi ca să confirmăm sau infirmăm cazul trebuie să aplicăm și testele de laborator. Când vorbim de rujeolă tot timpul există pericolul de extindere, pentru că rujeola este o boală extrem de contagioasă. Este una din maladiile infecțioase caracterizată prin contagiozitate foarte înaltă. Un bolnav de rujeolă este capabilă să infecteze până la 18 persoane sănătoase. În rujeolă există problema că nu are un tratament specific, în același timp, în rujeolă avem un instrument foarte eficient de prevenire care se numește vaccinare. Persoanele care nu sunt vaccinate sunt vulnerabili în fața acestei infecții. Deci niciunul dintre acei confirmați din centru de plasament temporar pentru refugiați nu sunt vaccinați și testele de laborator au confirmat acest lucru. Orice caz de rujeolă trebuie să fie privit ca un caz potențial de extindere a infecție”, a explicat Nicolae Furtună.
Din fiecare o sută de copii, aproape 14 copii sunt vulnerabili la această infecție, dacă nu sunt vaccinați, a atenționat medicul, referindu-se la riscurile de extindere a acestei infecții.
„În anul 2023 am înregistrat trei cazuri de rujeolă. Două din ele fiind de import și unul în contact cu importul. Iar anul acesta noi nu ne grăbim să facem concluziile, noi avem fără acest focar 5 cazuri de rujeolă confirmate și vedem cu ce se soldează acest focar și cu cât o să plusăm cazurile existente, de aceea nu mă grăbesc să fac o matematică exactă pentru că urmează să procesăm probele de laborator și să venim cu cifre definitive”, punctează Nicolae Furtună.
ANSP atenționează că, în ultimele luni, se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă privind rujeola în regiunea europeană. Medicii îndeamnă părinții să-și vaccineze copii și să se adreseze imediat la medic în caz de febră și erupții cutanate.