Alte două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente vor fi denunțate

  • 24 Mai 2023 14:20
Alte două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente vor fi denunțate

La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizele consultative privind denunțarea a două acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI).

Astfel, va fi denunțat Acordul de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la Moscova, la 17 ianuarie 1997 și ratificat de Republica Moldova în anul 2002. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, „urmare a definirii integrării europene drept prioritate în politica externă a Republicii Moldova, participarea în aranjamentele/proiectele CSI devine irelevantă, neaducând plus valoare politicilor naționale în domeniul educației”.

De asemenea, va fi denunțat și Acordul privind barierele tehnice în zona comerțului liber. Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care a inițiat denunțarea documentului, menționează că, urmare a implementării Acordului de Asociere RM-UE, Republica Moldova a efectuat măsurile necesare pentru a asigura în mod progresiv conformitatea politicii interne cu obiectivele Uniunii Europene. Drept urmare, sistemul implementat de Republica Moldova în domeniul Bariere tehnice în calea comerțului diferă esențial de sistemele țărilor CSI.

De menționat că, la începutul săptămânii curente, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un demers Guvernului prin care solicită inițierea procedurii regulamentare de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău