Al-Qaida revendică un atentat sinucigaș soldat cu opt răniți în rândul trupelor franceze și amenință cu noi atacuri și mai violente

  • 15 Ianuarie 2021 14:54
Al-Qaida revendică un atentat sinucigaș soldat cu opt răniți în rândul trupelor franceze și amenință cu noi atacuri și mai violente

Grupul de Susținerea Islamului și Muslmanilor (GSIM), o alianță jihadistă din Sahel afiliată Al-Qaida, a revendicat un atentat sinucigaș în care au fost răniți șase militari francezi, la 8 ianuarie, în Mali, într-un comunicat difuzat pe platforma sa de propagandă al-Zallaqa, relatează AFP, potrivit news.ro.

Princiopala alianță jihadistă în Sahel, GSIM - sau JNIM, acronimul său arab - denunță presupuse morți ale unor civili într-un recent atac aerian și o continuare a prezenței militare franceze în această subregiune, notează sursa citată

Un combatant din cadrul grupării și-a ”detonat vehiculul încărcat cu explozivi împotriva unui convoi al ocupanților francezi și apostați din Mali, la Arbanda, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso”, anunță GSIM.

”Noi vrem să transmitem Guvernului și poporului franceze că, indiferent care va fi forța puterii de ocupație, ea nu va putea învinge voința poporului de a trăi liber. Dacă nu vă retrageți, veți asista la noi atacuri și mai violente”, amenință gruparea.

Armata franceză a anunțat la 8 ianuarie că opt militari din cadrul Forței sale antijihadiste Barkhane au fost răniți în Mali, într-un atac sinucigaș cu un vehicul.

Acesta era cel de-al treilea atac de la sfârșitul lui decembrie vizând forțele franceze, după ce acestea au înregistrat cinci morți în perioada respectivă, potrivit Statului Major al armatei franceze.

În 2020, Franța a angajat 600 de militari suplimentari în Sahel, crescând-și numărul oamenilor la 5.100.

Franța examinează, în prezent, evoluția acestui angajament.

Comandantul Barkhane, Marc Conruyt, a desemnat la sfârșitul lui noiembrie, în Camera inferioară a Parlamentului francez, GSIM drept ”inamicul cel mai periculos în Sahel”.

Cu un an mai înainte, gruparea Statul Islamic în Sahara Mare (EIGS) era desemnată inamicul numărul unu în această regiune.

Comunicatul GSIM a fost autentificat de centrul american de supraveghere a site-urilor jihadiste SITE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău