Alina Radu/ ZdG | ”Două feluri de morți pe frontul corupției” (Revista presei)  

  • 14 Octombrie 2019 09:32
Alina Radu/ ZdG | ”Două feluri de morți pe frontul corupției” (Revista presei)

 

Revista presei - 14 octombrie.

”Două feluri de morți pe frontul corupției”, își intitulează Alina Radu un editorial în Ziarul de Gardă. Autoarea amintește despre decesul jurnalistei ruse, Anna Politkovskaya, care a fost omorâtă acum 13 ani, la 7 octombrie 2006, când ”se întorcea acasă după o zi și o viață plină de luptă cu corupția”.  ”Moartea Annei Politkovskaya a cutremurat lumea și a dat un nou sens luptei cu corupția, dar și alte dimensiuni fenomenului criminalității unor lideri de state. A devenit clar că a expune corupția la nivel înalt este egal cu moartea, uneori”, își exprimă îngrijorarea jurnalista, care mai amintește și despre ați jurnaliști și activiști care au fost omorâți din aceleași motive: Natalia Estemirova, din Federația Rusă, Daphne Caruana Galizia, din Malta, jurnalistul slovac Jan Kuciak. Dar și despre fost șeful filialei estone a Danske Bank, Aivar Rehe, care s-a sinucis. Banca sa a fost implicată în cea mai mare spălătorie financiară din ultimii ani. ”Ar fi prea dur să ne întrebăm ce fel de moarte ne-am alege, „condamnarea” prin luptă cu abuzatorii uniți în clanuri financiare sau moartea dobândită prin slujire corupților. E corect, însă, să ne întrebăm ce viață am vrea să trăim? Ca Anna, Jan, Daphne sau ca Aivar și alți asistenți la spălătorii de bani și de democrație? E o întrebare adresată judecătorilor, procurorilor, politicienilor din Moldova, dar și din întreaga lume. Nimeni nu e veșnic, decât dacă rămâne să trăiască în inimile unor generații. Iar locul în inimi nu trece prin bănci, ci prin lupte pentru adevăr și drepturi pentru toți”, subliniază Alina Radu.

Mold-Street scrie că Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei, ar putea fi revocați din funcții în următoarele zile. Motivul ar fi că au activat în perioada când a avut loc frauda bancară și nu au luat măsurile necesare pentru a o preveni și investiga. Recomandarea de revocare din funcție a celor doi bancheri este inclusă în proiectul de hotărâre cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

 ”Cine sunt monopoliștii de pe piața nucilor și ce cotă a avut compania rudelor lui Filip”, dezvăluie Cotidianul. Asociația Exportatorilor de Nuci a venit cu o reacție la dezvăluirile președintelui Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, cu privire la monopolul la exporturi de pe această piață. „Începând cu luna iulie, Asociația Exportatorilor de Nuci insistent solicită autorităților măsuri energice pentru readucerea ramurii în cadrul legal, pentru acordarea legislației, actelor normative cu realitățile pieței locale și internaționale, pentru și scoaterea zecilor de colegi de sub învinuiri din dosarele penale, intentate nelegitim…Salutăm implicarea organului legislativ în soluționarea problemelor stringente de pe piața nucului”, se arată în reacția Asociației.  Asociația a prezentat și cifrele monopoliștilor de pe piață, pe care le puteți găsi pe Cotidianul.

Ziarul Național scrie că președintele Igor Dodon și-ar fi achiziționat, recent, un Apple iPhone 11 PRO MAX, prețul căruia este de 38 000 de lei. Asta în situația când salariul șefului statului constituie în jur de 16 000 de lei pe lună. Acest lucru a fost dezvăluit de politologul Serghei Sprîncean, care l-a surprins pe șeful statului la bordul avionului de pe cursa Istanbul – Chișinău, când se întorcea de la Așhabat. 

Proiectul de lege care permite arderea deșeurilor în R. Moldova a intrat în vigoare. Documentul la fost publicat pe 11 octombrie în Monitorul Oficial, scrie TV8. Noile prevederi legislative au fost dur criticate în societate, dar și la Parlament de către opoziție. Noua lege permite ca anumite tipuri de deșeuri, acumulate pe teritoriul R. Moldova, să fie arse în instalații speciale. Amplasarea acestora va fi strict reglementată, iar proiectarea, construcția și exploatarea lor va fi realizată în baza actelor permisive de mediu și a autorizației eliberate de Agenția de Mediu. Autoritățile promit că incinerarea și coincinerarea deșeurilor se va face doar cu respectarea măsurilor de precauție care previn poluarea aerului, solului, apelor de suprafață și celor subterane. Emisiile în aer și în apă provenite de la aceste instalații nu vor trebui să depășească  valorile-limită de emisie prevăzute de lege.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:0,51 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău