Aliații europeni din NATO și Canada își vor crește cheltuielile pentru apărare cu 4,3% în 2017

  • 28 Iunie 2017 13:47
Aliații europeni din NATO și Canada își vor crește cheltuielile pentru apărare cu 4,3% în 2017

Aliații europeni din NATO și Canada își vor crește cheltuielile pentru apărare cu 4,3% în 2017, a anunțat miercuri secretarul general, Jens Stoltenberg, ceea ce reprezintă un salt cumulat de 46 de miliarde de dolari de la stoparea tăierilor în 2014, a anunțat miercuri secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

"Pentru a asigura securitatea națiunilor noastre, trebuie să continuăm să lucrăm în sensul sporirii cheltuielilor pentru apărare și al unei distribuiri mai bune a sarcinilor între noi în cadrul Alianței", a declarat Stoltenberg cu o zi înainte ca miniștrii apărării din cadrul NATO să se reunească la Bruxelles pentru a discuta despre majorarea cheltuielilor destinate apărării, cerută de președintele american Donald Trump, scrie Agerpres.

"Țările europene aliate trebuie să investească mai mult în apărarea lor, dar nu pentru a fi pe placul SUA, ci pentru că este în propriul interes", a pledat Stoltenberg, subliniind că 2017 va fi al treilea an consecutiv de creștere a bugetelor militare ale statelor membre ale NATO.

"După ani de declin, din 2015 am înregistrat o creștere reală a cheltuielilor pentru apărare în rândul aliaților europeni și Canada ... iar în acest an prognozăm o creștere reală chiar mai mare de 4,3%", a spus el.

"Noi salutăm faptul că președintele Trump se concentrează asupra cheltuielilor de apărare și pe o mai bună repartizare a sarcinilor, deoarece trebuie să punem în aplicare ceea ce am convenit", a insistat Stoltenberg, amintind că aliații au promis în 2014 să se apropie într-un deceniu de obiectivul ca bugetele militare să reprezinte 2% din Produsul Intern Brut (PIB).

Creșterea preconizată pentru 2017 reprezintă cheltuieli suplimentare de 12 miliarde în Europa și Canada, nefiind luată în considerare majorarea considerabilă a bugetului militar al SUA anunțată de președintele Trump, notează AFP.

Stoltenberg a declarat între altele că țările membre NATO planifică să-și sporească contribuția cu trupe la misiunea 'Resolute Support', destinată instruirii și consilierii forțelor de securitate afgane.

Miniștrii apărării din NATO vor discuta acest aspect joi la Bruxelles, dar nicio decizie nu este așteptată, deoarece SUA nu și-au anunțat intențiile în materie, conform unor surse diplomatice.

Pentru 2018, lipsesc între 2.500 și 3.000 de soldați pentru ca misiunea să fie completă, conform acelorași surse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
19
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău