Alianța pro-europeană în CMC a fost CONSTITUITĂ

  • 03 Septembrie 2015 23:02
Alianța pro-europeană în CMC a fost CONSTITUITĂ

Cele patru partide de orientare democrată din Consiliul Municipal Chișinău au ajuns la o înțelegere, semnând în seara zilei de joi, acordul de constituire a unei Coaliții pro-europene.

Din noua alianță fac parte consilierii Partidului Liberal, cei ai Blocului electoral „PPEM – Iurie Leancă”, cei din Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat.  

Negocierile privind formarea unei coaliții majoritare în Consiliul Municipal Chișinău s-au încheiat după mai multe zile de discuții și negocieri. Consilierii Partidului Liberal, cei ai Blocului electoral „PPEM – Iurie Leancă”, cei din PLDM și PD, au decis să pună umărul la crearea unei Alianțe pro-europene în CMC.

Potrivit președintelui fracțiunii liberale din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ciobanu, noua Alianță a fost formată în beneficiul cetățenilor.

„Sunt lucruri concrete, lucruri ce ni le-am asumat în beneficiul cetățenilor, a Chișinăului. Ne dorim o dezvoltare continuă astfel încât lucrurile începute să fie duse la bun sfârșit, cu rezultate palpabile așa cum Primăria Chișinău a demonstrat-o în opt ani de zile, în beneficiul cetățenilor, inclusiv și a celor din suburbii”, a declarat Ion Ciobanu.

Liderul fracțiunii Blocului electoral „PPEM – Iurie Leancă” în CMC, Oazu Nantoi a declarat că semnarea Acordului „este un mandat de încredere, oferit Partidului Liberal și personal primarului Dorin Chirtoacă.

„Este un mandat de încredere acordat de către PPEM primarului Dorin Chirtoacă și Partidului Liberal. Mizăm mult pe o atmosferă de conlucrare în CMC, pe una de responsabilitate și sinceritate. Totodată fracțiunea noastră promovează ideea ca în Consiliu să fie menținut un dialog civilizat între toate fracțiunile și între toți consilierii, deoarece în spatele fiecărui dintre noi stau voturile chișinăuienilor. Consider că astăzi s-a făcut un pas important. Dar și mai important e ca după acest pas să urmeze patru ani de lucru constructiv în schimbarea imaginii orașului, în transformarea Chișinăului într-un oraș european și fără stres”, a declarat Oazu Nantoi.

Liberal democratul Ghenadie Dumanschi a menționat că prioritatea acordului de constituire a unei Alianțe pro-europene în CMC este reformarea administrației municipale, dar și debirocratizarea acesteia.

„Au fost puse bazele unei guvernări democratice, unei guvernări pro-europene pentru următorii patru ani în municipiul Chișinău. De acum încolo executivului Primarului General i sa pus la dispoziție coturile necesare pentru a promova în CMC orice document de reformă, orice document pentru modernizarea orașului. Am reușit astfel un lucru care era irealizabil în consiliul precedent. Avem foarte mult de muncit, trebuie să începem în perioada imediat următoare cu formarea organelor de lucru în CMC, comisiilor de specialitate. Prioritatea acestui acord este reformarea administrației municipale, debirocratizarea și decoruptibilizarea acesteia. Mă refer aici nu numai la puterea executivă, la Primărie ci și la Consiliul Municipal Chișinău”, a declarat Ghenadie Dumanschi.

Potrivit primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, prin semnarea Acordului se revine la democrație, asta după ce în ultimii 8 ani, doar în doi a existat o majoritate în CMC.

„Este o șansă pentru Chișinău să continue dezvoltarea europeană. Faptul că am semnat astăzi acest acord confirmă că ne dorim o dezvoltare pro-europeană a orașului, așa cum s-au exprimat de fiecare dată locuitorii Chișinăului de la 1990 încoace. Avem un munte de ridicat în următorii patru ani, dar sunt convins că vom avea rezultate și vom putea ieși demn în fața chișinăuienilor atunci când va veni ceasul de bilanț”, adeclarat Dorin Chirtoacă.

Acordul conține prevederi precum reconstrucția străzilor Vasile Alecsandri, Negruzzi și bulevardului Ștefan cel Mare, 31 august, Tighina și Alexandru cel Bun, fluidizarea traficului în capitală, eliminarea gheretelor, dar și construirea unei parcări subterane în Piața Marii Adunări Naționale.

Alianța pro-europeană în CMC întrunește 26 de consilieri din totalul celor 51: Partidul Liberal deține 17 mandate, Blocul electoral „PPEM – Iurie Leancă” – 6,  Partidul Liberal Democrat – 2 și Partidul Democrat – 1 mandat. Socialiștii au 19 consilieri în CMC, iar comuniștii și cei din formațiunea Partidul Nostru dețin câte trei mandate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău