Alianța pentru Unirea Românilor îi propune președintelui Maia Sandu să-și ia un angajament privind soluționarea conflictului transnistrean

  • 08 Iulie 2021 14:49
Alianța pentru Unirea Românilor îi propune președintelui Maia Sandu să-și ia un angajament privind soluționarea conflictului transnistrean

Fără retragerea prealabilă completă a trupelor și munițiilor ruse din Republica Moldova, orice negociere politică a conflictului transnistrean se face exclusiv în interesul Federației Ruse, susțin membrii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), care i-au propus președintelui, Maia Sandu, un Pact pentru soluționarea conflictului transnistrean. Documentul a fost dat citirii astăzi, 8 iulie, la așa-numitul punct de control Varnița – Tighina.

Astăzi, membrii și simpatizanții AUR au încercat, repetat, să treacă Nistrul pentru a putea desfășura în mod pașnic campania electorală în contextul alegerilor parlamentare de duminică. Fără să invoce un motiv clar și concludent și fără să emită un document în acest sens, milițienii separatiști nu le permit nici de această dată unioniștilor să ajungă în stânga Nistrului. Cu toate acestea, membrii AUR au împărțit materiale informative la fața locului și au dat citire angajamentului propus șefului statului pentru soluționarea pașnică și efectivă a diferendului transnistrean.

Potrivit unui comunicat al AUR, în document se arată că cel mai mare pericol pentru anularea oricăror șanse ale Republicii Moldova pentru Unirea cu România sau integrarea europeană este federalizarea republicii (cu varianta „statut special” pentru regiunea transnistreană), iar o asemenea evoluție ar arunca definitiv Republica Moldova în sfera de influență directă a Federației Ruse. Astfel, pentru a preveni un asemenea scenariu, sunt propuse 5 principii, printre care respectarea de către toți actorii politici a legislației Republicii Moldova în ceea ce privește tactica și strategia soluționării conflictului transnistrean; desfășurarea procesului de negocieri doar după evacuarea integrală, urgentă și transparentă a trupelor și armamentului de pe teritoriul Republicii Moldova, și după formarea, în Transnistria, a unui sistem al puterii alese în mod democratic; neadmiterea distincției oficiale dintre așa-zisele „trupe de pacificare” ruse și „Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR)”, distincție inventată de Federația Rusă.

„Nici de această dată nu am fost lăsați să trecem Nistrul și să desfășurăm, conform legii, campania electorală. Acești cetățeni ai Republicii Moldova sunt privați de dreptul de a fi informați, de a alege liber și corect și sunt supuși unei cenzuri și dictaturi fără precedent. Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid politic, care vine cu un plan concret și clar pentru soluționarea conflictului transnistrean. După aproape 30 de ani de conflict înghețat, nu mai merg jumătățile de măsură sau compromisurile în defavoarea Republicii Moldova. În toți acești ani, Chișinăul nu a fost niciodată ferm pe poziții, iar toate așa-zisele discuții și negocieri nu au fost decât mimări ale soluționării conflictului”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.

„Este absolut necesar ca Președintele Republicii Moldova, în calitate de garant al Constituției, să își asume ferm că nu va da niciodată mandatul de premier partidului politic care nu a semnat acest angajament și nu respectă principiile fundamentale stipulate în acest document. Orice discuție despre așa-zisa soluționare a conflictului transnistrean înainte de retragerea completă a trupelor Federației Ruse și a munițiilor ar însemna intrarea Republicii Moldova sub dominație rusească, adică despărțirea fraților de frați, ruperea de civilizația occidentală și de prosperitatea Vestului”, a declarat Dorin Chirtoacă, candidat AUR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău