Ministrul Alexei Buzu nu este mulțumit de activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii. „Anul trecut au fost aplicate foarte puține amenzi pentru salariile în plic”
-
05 Aprilie 2023 13:25
Lupta cu salariile în plic este peste putința autorităților, după cum a sugerat ministrul Muncii în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.
Alexei Buzu spune că nu este mulțumit de activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii, care, în mod normal, trebuie să lupte cu acest fenomen. Anul trecut, inspectorii au aplicat foarte puține sancțiuni pentru munca informală, potrivit ministrului care precizează că autoritățile au în vedere mai multe inițiative prin care să schimbe starea de lucruri. Analistul de politici publice la Expert-Grup, Grigore Vieru, spune că munca neoficială afectează atât angajatorul, cât și salariații care acceptă asemenea lefuri. Acest fenomen distructiv are drept consecință nu doar evaziunea fiscală ci și reducerea veniturilor statului, a mai spus expertul
Un raport al Expert-Grup arată că anual Republica Moldova ratează venituri de 15 miliarde de lei din cauza așa-numitelor ”angajări la negru”. Acest fenomen afectează atât angajatorul, cât și angajații care acceptă salarii în plic, a declarat analistul de politici publice, Grigore Vieru, pentru Radio Chișinău. Mai mult, munca la negru afectează grav economia statului.
„Salariile în plic, în primul rând, conduc la evaziune fiscală și reducerea veniturilor fiscale ales statului, care ar putea fi utilizate, de exemplu, pentru finanțarea serviciilor publice sau proiecte de infrastructură. La fel, acestea duc la o concurență neloială între companii. De asemenea, această practică poate afecta negativ angajații, deoarece aceștia nu beneficiază de protecția socială”, a declarat analistul de politici publice, Grigore Vieru.
Lupta cu salariile în plic ține de competența Inspectoratului de Stat al Muncii. Ministrul Muncii, Alexei Buzu, spune că, deocamdată, nu este mulțumit de activitatea acestei instituții.
„Pentru că la această instituție încă nu am finalizat reforma. Urmează să resuscităm până la capăt această instituție, care a fost într-un somn profund ani de zile”, spune Alexei Buzu.
Astfel, la finele anului trecut, a fost modificat cadrul legal, iar Inspecția Muncii a obținut un mandat mult mai clar pentru realizarea controalelor inopinate în ceea ce privește munca neoficială, lucru care nu era posibil până acum.
Pedepsele pentru această încălcare pornesc de la o simplă avertizare până la cele financiare. Alexei Buzu nu ne-a spus clar câte sancțiuni au fost aplicate anul trecut pentru achitarea salariilor în plic, însă a precizat că au fost foarte puține amenzi.
„Pentru că în 2022 se aplica acel regim în care trebuia să notifici persoana sau instituția în care faci acel control. De obicei, dacă notifici persoanele, ei se asigurau că toate documentele sunt în ordine, că nu există încălcări. Plus la aceasta, inspectorii nu aveau acces la toate datele”, a spus Alexei Buzu.
Potrivit ministrului, munca informală este concentrată în câteva domenii economice precum construcții, HoReCa și agricultură.
În acest sens, autoritățile planifică să realizeze mai multe inițiative. De exemplu, în domeniul agricultură urmează a fi implementate voucherele pentru zilieri. Astfel, plata impozitului pe venit din activitatea prestată pe bază de voucher se va efectua din contul plăților încasate din vânzarea acestora.