Alexandru Vakulovski | Conducerea Moldovei și-a bătut atât de mult joc de ideea europeană, de simbolurile și valorile europene, că Europa s-a cam săturat de noi (Revista presei)

  • 15 Noiembrie 2018 09:26
Alexandru Vakulovski | Conducerea Moldovei și-a bătut atât de mult joc de ideea europeană, de simbolurile și valorile europene, că Europa s-a cam săturat de noi (Revista presei)

Portalul economic Mold-street scrie despre surprizele proiectului de buget pentru 2019, aprobat în premieră fără note explicative. Ministerul Finanțelor a făcut publică nota respectivă abia peste o săptămână, pe 12 noiembrie.Mold-street reține că, deși autoritățile au adoptat legea privind declararea voluntară a capitalului, cu plata unui anumit procent la buget, proiectul bugetului pentru 2019 nu prevede încasări la acest capitol. Publicația mai notează că noua lege cu privire la salarizare încă nu a fost adoptată de Parlament, dar în proiectul bugetului sunt introduse deja primele deformări de la obiectivul și scopul noii leg.

Și Ziarul de Gardă scrie despre contextul în care a fost aprobat proiectul legii bugetului pentru anul viitor, precum și o analiză referitoare la miliardul furat.

Tot în Ziarul de Gardă găsiți un interviu cu deputata PCRM, Inna Șupac despre viitoarele alegeri, despre corupția la nivel înalt, precum și despre cumpărarea deputaților. „Realitatea de la televizor e una, dar cea din frigiderele oamenilor e alta” – titrează publicația.

Fără o alternativă democratică, regimul aflat la putere în R. Moldova nu va pleca de la sine, iar republica ar putea aluneca într-un autoritarism necamuflat, cu instituții și practici abuzive”, atenționează fostul Ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu. Într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, el comentează cerințele liberal-democraților și ale liberalilor vizavi de participarea la alegerile din februarie 2019 alături de viitorul bloc ACUM, dar și practica moldovenească de sfărâmițare a blocurilor electorale imediat ce ajung în Parlament. De asemenea, Igor Munteanu se referă la condițiile care au dus relațiile R. Moldova cu partenerii occidentali la cel mai jos nivel din ultimii 20 de ani și la așteptările pe care le au cetățenii de la scrutinul parlamentar din februarie 2019.

 „Conducerea Moldovei și-a bătut atât de mult joc de ideea europeană, de simbolurile și valorile europene, că Europa s-a cam săturat de noi. Noi fiind atât conducerea, cât și oamenii de rând,  scrie Alexandru Vakulovski într-un editorial pe Deschide.md. Europenii trimit fonduri ca pensionarii să primească pensia, ne sunt reparate drumurile, grădinițele, se dau bani pentru reforme serioase, continuă autorul, în schimb, moldovenii îi votează pe Dodon, pe Usatâi, pe Șor. Îi înțelegi pe eurodeputați că se satură, că nu mai vor să facă bine cu forța, când atât oficialii noștri, cât și oamenii simpli scuipă pe mâna care vrea să ne ajute.

Ce e clar acum: până după alegerile din februarie Moldova nu va mai vedea nici un ban de la Uniunea Europeană. Gluma s-a îngroșat, scrie autorul făcând referire la discuțiile din Parlamentul European despre situația noastră și despre Acordul de Asociere. Moldova nu și-a îndeplinit obligațiile și ignoră cu grație condițiile europenilor. Cam în toate domeniile: recuperarea miliardului furat din sistemul bancar, sistemul de vot este schimbat cu ignorarea Comisiei de la Veneția, alegerile libere nu sunt respectate, Ilan Șor e primar, deși e dirijorul jafului, reforma fiscală nu e bună etc”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău