Alexandru Vakulovscki: Luându-i cetățenia lui Băsescu, Dodon, nu lovește doar în el, ci în Timofti ca președinte, și în instituția președenției pe care o conduce acum (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2018 09:41
Alexandru Vakulovscki: Luându-i cetățenia lui Băsescu, Dodon, nu lovește doar în el, ci în Timofti ca președinte, și în instituția președenției pe care o conduce acum (Revista presei)

Ziarul de Gardă încearcă să afle „De ce s-au speriat judecătorii”, după ce opt judecători, dintre care cinci de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) au depus, în ultima săptămână, cereri de demisie din funcţie. Ziarul de Gardă scrie că ar putea urma şi alte plecări, inclusiv din rândul angajaţilor instanţelor, care susţin că, după reforma salarială, au fost informaţi că vor primi mai puţini bani. Temerea acestora este însă negată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care susţin că nu vor exista bugetari care să primească în 2019 mai puţini bani decât în acest an, 2018. Publicația susține că cei cinci judecători de la CSJ care au depus cereri de demisie, acceptate de CSM, au în spate decenii de activitate în sistemul judecătoresc.

Traian Băsescu a pierdut bătălia pentru cetăţenie, dar nu şi războiul pentru reunirea cu Republica Moldova, titrează Adevărul. Potrivit autorului, decizia Curţii Supreme de Justiţie din R.Moldova de a respinge recursul avocatului fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, în chestiunea cetăţeniei moldoveneşti anulate de preşedintele R.Moldova reprezintă o lovitură adresată unionismului de peste Prut în contextul alegerilor parlamentare din această iarnă”.

Referindu-se la același subiect, scriitorul Alexandru Vakulovscki comentează într-un editorial pe portalul Deschide.md că decizia „desigur că e o acțiune politică, n-are nimic de-a face cu justiția. Luându-i cetățenia lui Băsescu nu lovește doar în el, ci în Timofti ca președinte și în instituția președinției, pe care acum o conduce I. Dodon. Lipsește acel minimum de respect pentru fostul președinte, căruia i-ai luat locul. Mai mult, Dodon a acționat ca tâlharii de pe stradă, i-a luat lui Băsescu ceea ce nu i-a dat. Și în acest joc au intrat și judecătorii, bătându-și joc de banii europeni băgați în reforma justiției moldovenești”, scrie autorul.

Iar Ziarul Național reține mesajul fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care condamnă gestul președintelui Igor Dodon de a-i retrage cetățenia R. Moldova, precum și pe judecătorii „cu pașapoarte românești” care i-au dat dreptate socialistului. Recunoașterea „legalității” decretului lui Igor Dodon nu este despre Traian Băsescu, scrie acesta pe blogul său. Potrivit lui Tănase, este vorba despre milionul de moldoveni, care și-au schimbat viața datorită cetățeniei pe care statul român a oferit-o cu atâta larghețe basarabenilor. Alexandru Tănase spune că decizia președintelui Nicolae Timofti de a-i acorda cetățenia lui Traian Băsescu a fost una simbolică, un semn de recunoștință pentru statul român, „fără de care parodia de stat de pe malurile Bâcului ar fi degradat rapid într-un fel de RASSM sau „ПМР””.

Moldova. Viața bună e în altă parte” – titrează Evenimentul Zilei, care preia un reportaj despre exodul femeilor din Republica Moldova la muncă peste hotare, care nu se mai oprește de ani buni. Căutarea unui trai mai bun, fie în Rusia, fie în vestul Europei este cauzată de gradul scăzut al nivelului de trai și de situația precară a economiei țării. Publicația atenționează că Republica Moldova este țara cu cel mai înalt nivel de emigrare dintre toate țările europene. Anul trecut, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, fosta republică sovietică s-a numărut printre statele cu cele mai multe femei migrante, raportat la numărul de locuitori”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chişinău
18 °C
cer senin
Umiditate:34 %
Vint:5,1 m/s
Fri
13 °C
Sat
15 °C
Sun
13 °C
Mon
14 °C
Tue
13 °C

Curs oficial BNM 25 Aprilie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0327 -0.0996
USD 17.8712 -0.0202
RON 4.2128 -0.0149
UAH 0.6724 0.0026
RUB 0.2790 -0.0019
Arhivă Radio Chișinău