Alexandru Vakulovscki: Luându-i cetățenia lui Băsescu, Dodon, nu lovește doar în el, ci în Timofti ca președinte, și în instituția președenției pe care o conduce acum (Revista presei)

  • 09 Noiembrie 2018 09:41
Alexandru Vakulovscki: Luându-i cetățenia lui Băsescu, Dodon, nu lovește doar în el, ci în Timofti ca președinte, și în instituția președenției pe care o conduce acum (Revista presei)

Ziarul de Gardă încearcă să afle „De ce s-au speriat judecătorii”, după ce opt judecători, dintre care cinci de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au depus, în ultima săptămână, cereri de demisie din funcție. Ziarul de Gardă scrie că ar putea urma și alte plecări, inclusiv din rândul angajaților instanțelor, care susțin că, după reforma salarială, au fost informați că vor primi mai puțini bani. Temerea acestora este însă negată de reprezentanții Ministerului Finanțelor, care susțin că nu vor exista bugetari care să primească în 2019 mai puțini bani decât în acest an, 2018. Publicația susține că cei cinci judecători de la CSJ care au depus cereri de demisie, acceptate de CSM, au în spate decenii de activitate în sistemul judecătoresc.

Traian Băsescu a pierdut bătălia pentru cetățenie, dar nu și războiul pentru reunirea cu Republica Moldova, titrează Adevărul. Potrivit autorului, decizia Curții Supreme de Justiție din R.Moldova de a respinge recursul avocatului fostului președinte al României, Traian Băsescu, în chestiunea cetățeniei moldovenești anulate de președintele R.Moldova reprezintă o lovitură adresată unionismului de peste Prut în contextul alegerilor parlamentare din această iarnă”.

Referindu-se la același subiect, scriitorul Alexandru Vakulovscki comentează într-un editorial pe portalul Deschide.md că decizia „desigur că e o acțiune politică, n-are nimic de-a face cu justiția. Luându-i cetățenia lui Băsescu nu lovește doar în el, ci în Timofti ca președinte și în instituția președinției, pe care acum o conduce I. Dodon. Lipsește acel minimum de respect pentru fostul președinte, căruia i-ai luat locul. Mai mult, Dodon a acționat ca tâlharii de pe stradă, i-a luat lui Băsescu ceea ce nu i-a dat. Și în acest joc au intrat și judecătorii, bătându-și joc de banii europeni băgați în reforma justiției moldovenești”, scrie autorul.

Iar Ziarul Național reține mesajul fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care condamnă gestul președintelui Igor Dodon de a-i retrage cetățenia R. Moldova, precum și pe judecătorii „cu pașapoarte românești” care i-au dat dreptate socialistului. Recunoașterea „legalității” decretului lui Igor Dodon nu este despre Traian Băsescu, scrie acesta pe blogul său. Potrivit lui Tănase, este vorba despre milionul de moldoveni, care și-au schimbat viața datorită cetățeniei pe care statul român a oferit-o cu atâta larghețe basarabenilor. Alexandru Tănase spune că decizia președintelui Nicolae Timofti de a-i acorda cetățenia lui Traian Băsescu a fost una simbolică, un semn de recunoștință pentru statul român, „fără de care parodia de stat de pe malurile Bâcului ar fi degradat rapid într-un fel de RASSM sau „ПМР””.

Moldova. Viața bună e în altă parte” – titrează Evenimentul Zilei, care preia un reportaj despre exodul femeilor din Republica Moldova la muncă peste hotare, care nu se mai oprește de ani buni. Căutarea unui trai mai bun, fie în Rusia, fie în vestul Europei este cauzată de gradul scăzut al nivelului de trai și de situația precară a economiei țării. Publicația atenționează că Republica Moldova este țara cu cel mai înalt nivel de emigrare dintre toate țările europene. Anul trecut, potrivit unui raport al Națiunilor Unite, fosta republică sovietică s-a numărut printre statele cu cele mai multe femei migrante, raportat la numărul de locuitori”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău