Alexandru Tănase/ Europa Liberă: „În jocul politic mereu există un învingător, acum a câștigat Maia Sandu” (Revista presei)
-
23 Martie 2021 09:30
Revista presei din 23 martie 2021
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, spune la Europa Liberă că decizia de ieri a Înaltei Curți, prin care a fost lăsat în vigoare decretul Maiei Sandu de desemnare a lui Igor Grosu la funcția de prim-ministru, nu a fost o surpriză. „Asta înseamnă că Parlamentul Republicii Moldova va trebui să accepte decretul președintei Maia Sandu, să discute programul de guvernare pe care urmează să-l prezinte premierul desemnat, dl Igor Grosu, având două opțiuni – să voteze pentru, adică să învestească acest guvern sau să respingă această candidatură, dar cu riscul ca parlamentul să fie dizolvat, deoarece eu cred că imediat, după o eventuală respingere a acestui guvern, președinta Maia Sandu se va adresa la Curtea Constituțională pentru a constata circumstanțele care justifică dizolvarea parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate. (…) Până la urmă, în jocul politic mereu există un învingător, acum a câștigat Maia Sandu, nu ai decât să accepți această situație de fapt și să iei decizii în funcție de interesul național. Or, interesul național la ora actuală se focusează pe două chestii esențiale. Prima este criza pandemică și a doua – criza economică. Or, orice partid care va încerca să obstrucționeze prin voturile sale buna funcționare a acestui guvern, bineînțeles dacă el va fi învestit, el va pierde enorm în ochii electoratului și va fi responsabil total de criza care ar putea să se declanșeze”, consideră Alexandru Tănase.
La TV8, președinta Maia Sandu a declarat că echipa candidatului său este gata pentru ambele opțiuni, fie va fi susținut de Parlament, fie nu. „Acum Parlamentul va decide dacă susține echipa domnului Grosu, dacă nu, mergem mai departe la Curte, să discutăm despre anticipate. Sunt sigură că ei sunt gata pentru ambele opțiuni. Dacă va fi votat, va soluționa problemele care pot fi rezolvate fără sprijin Parlamentar, va avea puterea să curețe o parte din instituțiile care sunt subordonate Guvernului”, a spus Maia Sandu.
Expertul constituționalist, Alexandru Arseni, a subliniat la TVR Moldova, că dacă deputații nu vor vota Guvernul Grosu, „atunci președintele este obligat să consulte fracțiunile parlamentare, normă imperativă, nu la discreție, să constate care au fost cauzele pentru care nu a fost învestit Guvernul. Dacă se constată că aceste motive invocate de fracțiuni sunt obiective, atunci poate să nu dizolve Parlamentul, dar dacă le va considera subiective, va dizolva. După care emite decretul de dizolvare a Parlamentului, iar decretul și aceste hotărâri ale Parlamentului, le transmite Curții, care constată circumstanțele. Dacă se constată că circumstanțele sunt obiective, declară decretul cosntituțional și atunci Parlamentul se dizolvă și se numesc alegeri anticipate. Sau constată că nu sunt întrunite circumstanțe și declară neconstituțional decretul, iar atunci începe o altă întorsătură, de la început”.
„Moscova suflă în apă rece”, își întitulează Nicolae Negru editorialul său din Ziarul Național, în care se referă la declarațiile Ministerului rus de externe în care este admonestat din nou Ambasadorul SUA în Republica Moldova. „Moscova s-a arătat deranjată de un text în care Dereck J. Hogan îi îndeamnă pe aleșii poporului să găsească ieșire din impasul actual și să se apuce cât mai repede de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor. Această fixație pe activitatea ambasadorilor SUA, UE și pretenția de a apăra suveranitatea și independența noastră din partea unui stat care ocupă o parte din teritoriul Republicii Moldova ar trebui să provoace ironii, hohote de râs, dacă nu ar fi vorba de Rusia, care chiar crede că stă la straja binelui nostru. Și nu numai al nostru, ci și al Ucrainei, Georgiei, cărora le-a rupt, spre „binele” lor, bucăți de teritoriu”, notează autorul.
Sănătateinfo.md relatează despre licitația pentru procurarea a 400.000 de doze de vaccin pentru campania de vaccinare anti-Covid anunțată de autoritățile de la Chișinău. „Aproape 10 dolari pentru o doză este gata să plătească Guvernul, în total 20 de dolari pentru o persoană vaccinată. Este de patru ori mai scump decât dacă autoritățile ar cumpăra cel mai accesibil vaccin existent pe piețile europene acum – cel produs de AstraZeneca. Între timp, discuțiile duc la interese legate de serul Sputnik. Interesant este că deși a anunțat public despre licitație pe 19 martie, abia astăzi (22 martie) Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a trimis scrisori oficiale către giganții pharma, în care le solicită să prezinte oferte de prețuri. Și totul până pe data de 29 martie, adică în exact cinci zile lucrătoare până la încheierea licitației. În acest timp atât de scurt, producătorii ar trebui să examineze condițiile Republicii Moldova, să aloce 400.000 de doze și chiar să achite o taxă”.