Alexandru Tănase, despre protestele față de retrocedarea unui imobil către Mitropolia Basarabiei: Arată atitudinea față de relația cu România (Revista presei)

  • 13 Martie 2023 09:48
Alexandru Tănase, despre protestele față de retrocedarea unui imobil către Mitropolia Basarabiei: Arată atitudinea față de relația cu România (Revista presei)

Un nou protest al Partidului Șor, pe fundalul atenționărilor poliției despre destabilizări în R. Moldova - titrează Europa Liberă. „Mișcarea pentru Popor” din care face și Partidul Șor a protestat din nou duminică, 12 martie, în centrul Chișinăului, cerând demisia guvernării și compensarea facturilor la energie pentru lunile de iarnă. Acțiunea a avut loc pe fundalul anunțurilor poliției despre planuri de destabilizarea a situației din R. Moldova. Protestatarii au încercat să rupă cordonul de poliție pentru a putea înainta spre clădirea Guvernului.

Și Ziarul de Gardă scrie despre manifestația cu oameni aduși organizat de Partidul Șor. Participanții abordați de ZdG au enunțat motive diferite atunci când au fost întrebați pentru ce protestează, invocând atât problema prețurilor mari, cât și probleme de ordin lingvistic sau geopolitic. Unii au spus că protestează împotriva prețului mare la gaz, alții pentru ca Maia Sandu „să nu aducă americani și români în Moldova” și „să nu pornească războiul împreună cu cei din Ucraina”. Anterior ZdG a dezvăluit că Partidul Șor remunera participanții la proteste cu sume între 200 și 400 de lei pe zi.

 „Scopul acestor proteste este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău, care să pună republica noastră la dispoziția Rusiei", declară spicherul Igor Grosu, citat de Ziarul Național. Comentând protestul din centrul Chișinăului, el a spus că acesta este încă o tentativă de destabilizare a republicii „din partea unor partide politice și grupări criminale.

Casa Albă CONFIRMĂ încercările disperate ale Federației Ruse de a DESTABILIZA situația în R. Moldova prin intermediul protestelor antiguvernamentale. Se încearcă o INSURECȚIE împotriva administrației moldovene", avertizează Casa Albă, citată de Ziarul Național. Rusia încearcă să răstoarne actuala guvernare de la Chișinău. Serviciile de informații de la Moscova organizează prin intermediari proteste la Chișinău, în speranța că executivul va demisiona la presiunea străzii, spun americanii. Administrația de la Washington a comunicat că împărtășește percepția președintelui Maia Sandu că nu există nicio amenințare militară iminentă din partea Rusiei, dar este de acord și cu preocupările că Moscova încearcă să destabilizeze R. Moldova și să instaleze o administrație prorusă, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă. "Mai specific, actori ruși, unii având legături cu serviciile de informații ruse, încearcă să organizeze proteste în R. Moldova și să le utilizeze ca bază pentru a alimenta și a genera o insurecție împotriva administrației moldovene", a spus John Kirby.

Portalul Deshide.md preia opinia lui Alexandru Tănase despre protestele față de retrocedarea unui imobil către Mitropolia Basarabiei: Arată atitudinea față de relația cu România – titrează publicația. Protestele unor activiști civici față de inițiativa de retrocedare către Mitropolia Basarabiei a clădirii de pe strada 31 August 1989, care aparține Bibliotecii Naționale reprezintă o reacție inadecvată, care arată atitudinea față de relația cu România. Fostul președinte al Curții Constituționale adaugă că nu există o dezbatere publică pe tema subfinanțării cronice a sistemului bibliotecilor din R. Moldova și că salariul unui bibliotecar este de trei ori mai mic decât salariul unui chelner de la berăria de la parterul blocului respectiv al Bibliotecii Naționale. El subliniază și faptul că România este singura țară care a făcut donații consistente de carte către bibliotecile din R. Moldova. Totodată, scrie Alexandru Tănase, că nu-și amintește prea mute voci să fi protestat când guvernul a transmis cu titlu gratuit filialei bisericii ruse din R. Moldova somptuosul sediu de pe strada str. București 119, sau sediul fostei școli profesionale feroviare de pe strada Ismail 46, sau tipografia din Orhei și alte sute de bunuri imobiliare și terenuri pentru construcții din întreaga țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău