Alexandru Slusari: Suma furată din cele trei bănci depășește cifra de un miliard, însă documentele de la BNM nu pot fi examinate pentru că sunt secrete

  • 22 August 2019 11:02
Alexandru Slusari: Suma furată din cele trei bănci depășește cifra de un miliard, însă documentele de la BNM nu pot fi examinate pentru că sunt secrete

Președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea și investigarea fraudei bancare, deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, afirmă că suma furată din cele trei bănci devalizate din Republica Moldova depășește cifra de un miliard de dolari. El nu a oferit date concrete, întrucât documentele de la Banca Națională, examinate în cadrul comisiei ar fi secrete. Potrivit lui Slusari, cele mai grave crime s-au făcut după acordarea garanțiilor de stat.

”Este o crimă ceea ce s-a întâmplat în perioada 7-27 noiembrie 2014, comisă cu cinism cras, deoarece toate garanțiile de stat, după furtul banilor oamenilor, au fost puse, prin decizia Guvernului Filip, în sumă dublă, pe umerii contribuabililor din R. Moldova, în 2016. Și – încă și cu dobândă de 5 procente, deși Banca Națională a acordat aceste credite cu 0,1 la sută”, a subliniat Alexandru Slusari.

Alexandru Slusari a mai spus că a fost audiat fostul Ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, care a venit în funcție după deposedarea statului de pachetul de control de la Banca de Economii. Potrivit declarațiilor lui Anatol Arapu, în perioada anilor 2013-2014, el  sesiza în permanență BNM despre neregulile de la cele trei bănci din care au fost furați banii – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Totuși, Banca Națională s-ar fi opus impunerii administrației speciale, deși și Centrul Național Anticorupție a arătat într-o notă informativă că cele trei instituții bancare se îndreaptă spre faliment, a mai declarat Anatol Arapu.

Șeful Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari, a mai spus că a solicitat Băncii Mondiale și FMI toate expertizele elaborate privind situația celor trei bănci, în perioada 2013-2014.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău