Alexandru Flenchea: Războiul ne arată dependența acută dintre cele două maluri ale Nistrului

  • 03 Decembrie 2022 09:07
Alexandru Flenchea: Războiul ne arată dependența acută dintre cele două maluri ale Nistrului

Chișinăul și Tiraspolul pot supraviețui economic și energetic doar împreună. O spune fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, potrivit căruia criza energetică scoate la iveală dependența acută dintre cele două maluri ale Nistrului. Potrivit fostului vicepremier, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului trebuie să continue negocierile până când vor fi identificate soluții avantajoase pentru cetățenii din stânga și din dreapta Nistrului, notează IPN.

Ieri, la sediul Misiunii OSCE din Chișinău a avut loc întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. În timpul discuțiilor Chișinăul a propus părții transnistrene mai multe scenarii care ar contribui la reluarea producerii energiei electrice de către centrala de la Cuciurgan pentru consumatorii de pe malul drept.

„Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și criza energetică au arătat cât de multă interdependență există între cele două maluri, a arătat că regiunea transnistreană este parte a Republicii Moldova și că noi putem funcționa doar împreună. Acest lucru este recunoscut tacit și de Tiraspol. Ei înțeleg că nu-și pot rezolva propriile probleme energetice fără Chișinău. La fel cum noi putem să le rezolvăm mai eficient și mai ieftin doar cu ajutorul infrastructurii energetice din stânga Nistrului”, a spus ex-vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, în cadrul emisiunii „Paralela 49” de la Radio Moldova.

Fostul vicepremier spune că situația când Tiraspolul beneficia de gaz gratuit din care producea energie electrică, pe care o oferea malului drept contra cost s-a sfârșit. Alexandru Flenchea spune că reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului trebuie să conștientizeze că pot depăși criza energetică doar cooperând și făcând concesii, în beneficiul cetățenilor ambelor maluri.

„Tiraspolul vrea revenirea statu-quo-ului, adică revenirea la situația în care nu doar că regiunea transnistreană avea gaz, dar genera și energie electrică pe care ne-o vindea și astfel își asigurau bugetul. Este o situație la care nu putem reveni, cel puțin nu într-o perspectivă previzibilă. Nu mai este posibilă revenirea la acea realitate când Tiraspolul se simțea confortabil energetic și economic. Tiraspolului trebuie să i se explice că astfel nu mai este posibil. Trebuie să ne adaptăm noilor realități și să se identifice soluții pentru a supraviețui împreună. Vedem că supraviețuirea economică și energetică este posibilă doar împreună. Tiraspolul trebuie convins că alte opțiuni nu există”, a explicat fostul vicepremier.

Ieri, în timpul discuțiilor dintre reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, autoritățile constituționale au propus reluarea livrărilor de energie electrică pentru consumatorii malului drept, iar Tiraspolul a insistat pe majorarea volumelor de gaze naturale oferite regiunii. Părțile au convenit că o nouă întrevedere de lucru în acest format va avea loc până la sfârșitul lunii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Arhivă Radio Chișinău