Alexandru Flenchea, despre plăcuțele de înmatriculare neutre: Acest proces înseamnă legalizarea și luarea la evidență de către autoritățile constituționale ale R. Moldova a transporturilor din regiune

  • 03 Septembrie 2021 13:56
Alexandru Flenchea, despre plăcuțele de înmatriculare neutre: Acest proces înseamnă legalizarea și luarea la evidență de către autoritățile constituționale ale R. Moldova a transporturilor din regiune

Discuții în privința subiectului legat de plăcuțele de înmatriculare neutre și accesul în Ucraina a automobilelor înregistrate în regiunea transnistreanăau loc astăzila Tighina, a anunțat vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski. Subiectul este în atenția opiniei publice în ultimele zile, după ce Kievul a interzis accesul pe teritoriul său a automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului, deși Chișinăul susține că a solicitat prelungirea acestui drept până la începutul anului viitor, transmite Radio Chișinău.

Ucraina a interzis de la 1 septembrie accesul automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului. Proprietarii acestora le pot însă înregistra la cele două filiale ale Agenției Servicii Publice deschise la Tighina și Râbnița și obține plăcuțe de înmatriculare neutre, fără însemnele Republicii Moldova. Chiar dacă acest mecanism e funcțional de trei ani,până în prezent doar 6.000 de vehicule au fost înregistrate, sau mai puțin de 5%.

Vicepremierul Vladislav Kulminski susține că mecanismul de eliberare a plăcuțelor neutre pentru automobilele înregistrate în stânga Nistrului nu a fost bine gândit, dar este important că locuitorii din regiune să poată circula liber. El a menționat la TVR Moldova că unul dintre principalele subiecte de discuție la Tighina ține de posibilitatea de a obține plăcuțe neutre pentru microbuzele de rută, autobuze și transportul comercial de mărfuri.

El a mai declarat că autoritățile de la Chișinău au solicitat Kievului să amâne interdicția până la începutul anului viitor, deoarece ar avea de suferit locuitorii din stânga Nistrului.

În același timp, expertul Alexandru Flenchea, fost vicepremier pentru Reintegrare a comentat pentru Radio Chișinău că mijloacele de transport de pasageri și cele comerciale sunt deja înregistrate în Republica Moldova. În opinia sa, chiar dacă mecanismul de obținere a plăcuțelor neutre nu este ideal, este funcțional și poate fi ajustat.

Este în interesul Republicii Moldova ca automobilele din regiunea transnistreană să fie înregistrate de autoritățile de la Chișinău, subliniază Alexandru Flenchea.

Acest proces înseamnă de fapt legalizarea și luarea la evidență de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova a transporturilor din regiune. Acesta este interesul firesc și suveran al statului Republica Moldova.

Amintim că automobilele din stânga Nistrului pot fi înregistrate de autoritățile de la Chișinău de la 1 septembrie 2018, în urma unor acorduri semnate de Chișinău și Tiraspol. Aceasta este una din principalele condiții pentru ca acestea să fie admise în traficul rutier internațional. Până acum Ucraina a amânat de câteva ori interdicțiile pentru accesul pe teritoriul său al automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău