Alexandr Stoianoglo, după verificările la procuraturi: În instanțe au ajuns doar cazurile mici de corupție, iar numeroase dosare au fost pornite fără temei

  • 20 Ianuarie 2020 13:53
Alexandr Stoianoglo, după verificările la procuraturi: În instanțe au ajuns doar cazurile mici de corupție, iar numeroase dosare au fost pornite fără temei

Dosare penale intentate fără temei, sute de persoane urmărite ilegal și tergiversarea examinării unor cauze penale importante. Acestea sunt doar câteva dintre încălcările depistate după verificările la Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Procuratura Generală, care a efectuat controalele, a precizat că mai mulți procurori s-ar putea alege cu sancțiuni disciplinare.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat presei că Procuratura Anticorupție și PCCOCS nu au făcut altceva decât să ofere spectacole cu mascați și încătușați în fața camerelor de luat vederi, însă în realitate, cele două instituții specializate nu ar fi luptat cu adevărat împotriva corupției și a crimei organizate.

El a declarat că în mai multe cauze au fost pornite în mod nejustificat urmăriri penale, în instanță au ajuns doar cazurile mici de corupție, iar numeroase dosare au fost pornite fără temei. Mai mult, procurorii ar fi tergiversat dosare și ar fi pus neîntemeiat sub învinuire anumite persoane.

Procurorul general s-a referit și la dosarele de corupție de rezonanță, precum ar fi cel al furtului miliardului. Potrivit lui Alexandr Stoianoglo, mai multe informații primite din România, de la DIICOT, însă în anul 2018, nu ar fi fost investigate. El susține că de frauda bancară s-au ocupat foarte puțin procurori.

„În perioada 2016-2019, investigațiile pe dosarul furtului miliardului au fost realizate de șase procurorii, în timp ce pentru un dosar de pretinsă spălare de bani s-au ocupat 45 de persoane.”

Alexandr Stoianoglo a vorbit și despre dosarul privind finanțarea din afară a Partidului Socialiștilor. El menționat că în ultimii doi ani nu s-ar fi făcut nicio acțiune penală în acest dosar și susține că Procuratura Generală s-a implicat în acest dosar pentru a-l verifica, după ce a venit o sesizare oficială de la șefa PSRM.

„Finanțarea PSRM, pornită, de facto pentru acțiuni pretinse de spălare de bani este o cauză voluminoasă. Activitățile procesuale au început în iunie 2016 și timp de trei ani s-a făcut numai o acțiune de urmărire penală.  Nu s-a făcut nicio acțiune de urmărire penală în 2018 și 2019 (…) Este de menționat că doar în noiembrie 2019, a intervenit șeful procuraturii Anticorupție. PG nu s-a implicat în acest dosar penal decât pentru verificarea lui, în legătura cu adresarea oficială a președintelui PSRM, fiind constate încălcări procesuale.”

Procurorul general nu a vrut să comenteze reținerea fostului șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, spunând că nu ar vrea să influențeze astfel decizia judecătorilor care îi vor examina recursul de eliberare.

Fostul procuror și ex-deputatul democrat Alexandr Stoianoglo, desemnat procuror general al R. Moldova anul trecut, a promis partenerilor externi că va lupta împotriva corupției, în special a celei din interiorul procuraturii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău