VIDEO | Alexandr Stoianoglo: Beneficiarul furtului miliardului este Vlad Plahotniuc

  • 18 Mai 2020 11:47
VIDEO | Alexandr Stoianoglo: Beneficiarul furtului miliardului este Vlad Plahotniuc

Unul dintre principalii beneficiarii ai fraudei bancare este fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, a anunțat, astăzi, procurorul general Alexandr Stoianoglo. El a menționat că în privința lui urmează să fie adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire.

 Dispunem de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținut sub formă de credit de la Banca de Economii prin intermediul grupului Șor, acoperit, în consecință de mijloacele financiare a Băncii Naționale a Moldovei. În total peste 100 de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, a unei clădiri, a unei companii de asigurări, Casa Modei, hotel Național. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scop personal sau de companii afiliate acestuia pentru procurarea unui avion,  achitarea curselor charter personale, dar și a persoanelor din anturajul acestuia, a spus procurorul general.

Potrivit procurorului general, în privința lui Vlad Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel că să i se încrimineze trei capete de acuzare și anume: crearea unei organizații criminale, excrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari.

Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii pentru a fi extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.

Totodată, urmează să fie întreprinse măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale ale lui Vladimir Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate acestuia.

Cât privește, dosarul în privința lui Veaceslav Platon, procurorul general susține că acesta a fost falsificat în totalitate. Acuzarea a fost întemeiată pe aprecierea intenționat denaturată și interpretarea eronată a faptelor care rezultau din acuzațiile în privința lui Ilan Sor, susține Alexandr Stoianoglo.

Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal să-și ispășească pedeapsa.

Potrivit lui Stoianoglo, în baza probelor acumulate, procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței și va insista pe examinarea echitabilă a cazului.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău