Alertă în sudul Europei din cauza poluării. Smogul a dus, în unele țări, la proteste și la interzicerea mașinilor diesel

  • 16 Ianuarie 17:21
Alertă în sudul Europei din cauza poluării. Smogul a dus, în unele țări, la proteste și la interzicerea mașinilor diesel

Mai multe orașe din sudul Europei se confruntă cu un nivel ridicate al smogului cauzat de o perioadă cu vreme uscată și caldă, precum și de un vânt slab, relatează BBC.

O interzicere temporară a mașinilor diesel a fost anunțată în marile orașe din Italia, inclusiv în capitala Roma, un efort de a reduce poluarea. În Bosnia și Herțegovina, protestatarii au ieșit în stradă cu măști de gaze pe față pentru a cere acțiuni concrete din partea guvernului. Activiștii de mediu au descris situația ca fiind o „urgență cauzată de smog”, relatează BBC

În Roma, mașinile diesel au fost interzise în trafic la orele de vârf, în timp ce alte mașini poluante au fost interzise complet. Restricțiile care rămân în vigoare în următoarele 3 zile,  afectează aproape un milion de mașini. 

În cel puțin 13 zone din Roma în care este măsurat nivelul de particule în suspensie PM10 s-au înregistrat depășiri record în această săptămână, cu mult peste limita legală, potrivit ziarului Il Messagerro. Activiștii de mediu s-au plâns că autoritățile din Roma au acționat cu întârziere. Orașele Milano și Torino sunt în situații asemănătoare. 

Între timp, proteste au fost declanșate în mai multe orașe din Bosnia și Herțegovina. Miercuri sute de persoane au ieșit pe străzi, cu măști respiratorii, în orașul industrial Tuzla pentru a cere măsuri urgente pentru îmbunătățirea calității aerului.

În Sarajevo, membrii guvernului au avut o reuniune de urgență pentru a discuta măsuri contra poluării. A fost anunțat un episod de alarmă pentru weekend când vor intra în vigoare restricții pentru a limita numărul de mașini pe străzi.

Sarajevo este unul dintre orașele cu o poluare record în ultimele zile, alături de capitalele din Serbia, Kosovo și Macedonia. Sârbii au fost avertizați de autorități să nu iasă din case și să evite activitățile fizice mai ales dacă suferă de astm. Premierul Ana Brnabic a dat vina pe modalitățile de încălzire a locuințelor și pe mașinile diesel pentru nivelul ridicat de poluare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20
Cer fragmentat
Umiditate:60 %
Vint:4,1 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
13
Fri
15
Sat
18

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău