Alertă în sudul Europei din cauza poluării. Smogul a dus, în unele țări, la proteste şi la interzicerea maşinilor diesel

  • 16 Ianuarie 17:21
Alertă în sudul Europei din cauza poluării. Smogul a dus, în unele țări, la proteste şi la interzicerea maşinilor diesel

Mai multe oraşe din sudul Europei se confruntă cu un nivel ridicate al smogului cauzat de o perioadă cu vreme uscată şi caldă, precum şi de un vânt slab, relatează BBC.

O interzicere temporară a maşinilor diesel a fost anunţată în marile oraşe din Italia, inclusiv în capitala Roma, un efort de a reduce poluarea. În Bosnia şi Herţegovina, protestatarii au ieşit în stradă cu măşti de gaze pe faţă pentru a cere acţiuni concrete din partea guvernului. Activiştii de mediu au descris situaţia ca fiind o „urgenţă cauzată de smog”, relatează BBC

În Roma, maşinile diesel au fost interzise în trafic la orele de vârf, în timp ce alte maşini poluante au fost interzise complet. Restricţiile care rămân în vigoare în următoarele 3 zile,  afectează aproape un milion de maşini. 

În cel puţin 13 zone din Roma în care este măsurat nivelul de particule în suspensie PM10 s-au înregistrat depăşiri record în această săptămână, cu mult peste limita legală, potrivit ziarului Il Messagerro. Activiştii de mediu s-au plâns că autorităţile din Roma au acţionat cu întârziere. Oraşele Milano şi Torino sunt în situaţii asemănătoare. 

Între timp, proteste au fost declanşate în mai multe oraşe din Bosnia şi Herţegovina. Miercuri sute de persoane au ieşit pe străzi, cu măşti respiratorii, în oraşul industrial Tuzla pentru a cere măsuri urgente pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

În Sarajevo, membrii guvernului au avut o reuniune de urgenţă pentru a discuta măsuri contra poluării. A fost anunţat un episod de alarmă pentru weekend când vor intra în vigoare restricţii pentru a limita numărul de maşini pe străzi.

Sarajevo este unul dintre oraşele cu o poluare record în ultimele zile, alături de capitalele din Serbia, Kosovo şi Macedonia. Sârbii au fost avertizaţi de autorităţi să nu iasă din case şi să evite activităţile fizice mai ales dacă suferă de astm. Premierul Ana Brnabic a dat vina pe modalităţile de încălzire a locuinţelor şi pe maşinile diesel pentru nivelul ridicat de poluare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chişinău
3,7 °C
cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:4,1 m/s
Thu
3 °C
Fri
3 °C
Sat
5 °C
Sun
6 °C
Mon
6 °C

Curs oficial BNM 30 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3326 -0.0567
USD 17.5735 -0.0372
RON 4.0469 -0.0112
UAH 0.7064 -0.0088
RUB 0.2803 -0.0001
Arhivă Radio Chișinău